Invulling geven aan de personeelsplanning is vaak een behoorlijke uitdaging in de zorgbranche. Flexibiliteit wordt steeds belangrijker en ook digitalisering krijgt een steeds grotere rol. We gingen in gesprek met Esther van Gils van Zozijn over haar blik op de huidige zorgbranche en de zorgmedewerker van de toekomst.
Elkaar zien met aandacht
Zozijn biedt voornamelijk in het Oosten van Nederland zorg, ondersteuning en begeleiding aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een verstandelijke beperking, wel of niet in combinatie met psychiatrie of somatiek. Esther: “Daarnaast richten we ons op kinderen en jongeren met opgroei- opvoedvragen. Het mooie aan onze brede stichting is dat deze kinderen en jongeren in de toekomst kunnen doorstromen naar de volwassenenzorg. Zo blijven ze veilig op een bekend terrein, met bekende gezichten!”
Geen dag is hetzelfde
Werken in de zorg betekent werken met mensen. Esther: “En dat is precies wat het zo divers maakt, geen dag is hetzelfde. Elk mens is anders en heeft daarom andere zorg of begeleiding nodig. Eigenlijk word ik altijd uitgedaagd in hoe ik ons werk beter in kan richten. Vanuit mijn functie als Teamleider is de uitdaging bijvoorbeeld hoe de planners de medewerkers het slimst in kunnen zetten.
Zo implementeren we op dit moment een nieuw roostersysteem, waarin medewerkers meer de regie krijgen. Hierin krijgen zij de rechten om zelf hun rooster in te vullen en te wijzigen, in plaats van dat zij hiervoor moeten bellen met de planners. Dit inregelen en de medewerkers betrokken houden, is een flinke uitdaging.”
Gaten in het rooster
Ook een goed gevuld rooster is en blijft een behoorlijk project in de zorgbranche. Esther: “Zeker rondom de coronasituatie vereist dit extra aandacht. Veel mensen moeten getest worden, waardoor er gaten in het rooster vallen. Op die momenten is het heel fijn dat we al bijna negen jaar nauw samenwerken met ToCare. Zozijn heeft overigens ook een intern flexbureau, dus in eerste instantie proberen wij de gaten in het rooster op die manier op te vullen. Wanneer dit niet lukt, nemen we contact op met ToCare, die eigenlijk altijd de geschikte zorgprofessional beschikbaar heeft!”
Samenwerken in de zorg
In de zorg werken we mét mensen vóór mensen. Goede samenwerking is dan ook heel belangrijk. Esther: “De samenwerking met ToCare verloopt erg goed: we communiceren open naar elkaar, hebben korte lijnen en zijn altijd goed bereikbaar. Daarnaast werkt het erg efficiënt dat ToCare onze stichting van binnen en buiten heeft leren kennen in die vijf jaar tijd. Ze kennen onze doelgroepen en locaties en weten daardoor precies welke zorgprofessional geschikt is voor welke dienst. Ook hebben onze planners elkaar persoonlijk ontmoet, zodat ze altijd een gezicht bij de communicatie hebben. Dit werkt prettig!”
Domotica in de zorg
Digitalisering zoals domotica wordt steeds meer toegepast in de zorgbranche. Esther: “Ook bij ons ondersteunt domotica onze medewerkers steeds meer. Zo moest je vroeger met drie man sterk een cliënt in bed tillen, terwijl dat tegenwoordig met een handige tillift kan. Ook de nachtzorg is veranderd: vroeger ging je op je fietsje alle cliënten af ter controle. Nu gebeurt die controle veel via camera’s en microfoons.
Daarnaast draaien we op dit moment een pilot bij cliënten met slaapproblemen, waarin we een slimme lamp gebruiken die langzaam uitgaat bij het in slaap vallen en aangaat bij het wakker worden, inclusief muziek. Een andere pilot die we draaien, is de robotkat die cliënten kunnen aaien om rustig te worden.
In de toekomst willen we ook een robot inzetten die de stem van verwanten kan nadoen. Als een cliënt dan bijvoorbeeld vraagt wat hij of zij zaterdag gaat doen, geeft de robot antwoord met een bekende stem. Bijvoorbeeld: “Dan kom je bij ons op visite”. Super leuk, dit soort innovaties!”
Zorgmedewerker van de toekomst
Binnen de zorg zie je een verschuiving van de doelgroep. Esther: “We zien dat het aantal cliënten met intensieve zorg of een begeleidend wonen indicatie steeds kleiner wordt. Dit zorgt ervoor dat de scheiding tussen zorgmedewerkers die gespecialiseerd zijn in zorg of begeleiding ook steeds kleiner wordt. De nadruk komt naast deze twee specialisaties veel meer te liggen op psychische begeleiding. De zorgmedewerker van de toekomst moet over alle specialisaties beschikken en daarnaast goed met de opkomende domotica overweg kunnen.”
Wil je ook samenwerken in de zorg? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.