Heb jij weleens te maken gehad met agressie op de werkvloer? Het komt vaker voor dan je denkt. Stel dat een cliënt agressief reageert, omdat hij gefrustreerd is – wat doe je dan? Daarover vertelt Omar El Harrak. Hij is trainer bij de ToCare Academie en geeft de training ‘Agressie en Weerbaarheid’. Hoe dat er uit ziet en wat je eraan hebt? Je leest het hier.
Mensen bewustmaken
Omar werkt sinds een aantal jaar als trainer bij de ToCare Academie en heeft veel affiniteit met de zorg en het trainen van zorgprofessionals. Omar zegt: “Jaren geleden heb ik vanuit de politie een carrièreswitch gemaakt naar de zorg, iets heel anders.
Ik zag dat de zorg nog wel stappen kon maken op het gebied van veiligheid en communicatie. Zodoende ben ik mij gaan omscholen tot trainer. Ik wil mensen graag bewust maken van agressie op de werkvloer én hoe je ermee om gaat. Zo voorkom je gevaarlijke situaties.”
Veel agressie in de zorg
Komt agressie op de werkvloer dan echt zo vaak voor? Omar: “Je zou het niet denken, maar de zorg is één van de sectoren waar agressie het meeste voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan een cliënt die agressief gedrag vertoont door frustratie, een psychose of een hersenaandoening.
Je moet daarom altijd alert zijn. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen wanneer je met agressie te maken krijgt. In de training leer ik mensen hoe je dit op tijd herkent en hoe je in een gevaarlijke situatie het beste handelt.”
Theorie en de-escalerend werken
In de zorg is het dus erg belangrijk dat je weet hoe je de-escalerend moet werken. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daar kan de training van Omar je bij helpen. Maar hoe ziet zo’n training eruit? En wat kun je precies van hem leren?
Hij vertelt: “Ik begin eerst met theorie over wat agressie is, waar het vandaan komt en hoe je de verschillende vormen van agressie herkent. Om de methodiek van de-escalerend werken toe te passen, werken we met een ‘ABCD-model’. Hierin behandelen we de verschillende vormen van agressie en verdelen we deze onder in verschillende types: A, B, C en D. Zo is type A-gedrag vooral frustratieagressie en gericht op zichzelf. Maar type D-gedrag is echt fysiek bedreigend.”
Toepassen theorie en praktijkvoorbeelden
Omar vervolgt: “Vervolgens gaan we met die kennis verder. Ik leer je hoe je het beste kunt handelen wanneer je te maken krijgt met agressie én hoe je vervolgens de-escalerend werkt. We behandelen ook vragen van cursisten en praktijkvoorbeelden. Elke training is er wel iemand die met agressie te maken heeft gehad en wil weten hoe hij of zij daar in het vervolg mee om moet gaan.”
Oefenen met weerbaarheid
Niet alleen theorie komt aan bod. Omar zorgt er namelijk ook voor dat de hele training interactief is zodat je op het puntje van je stoel blijft zitten. “Tijdens de theorie stel ik veel vragen en gaan we in gesprek met elkaar, zo komt iedereen even aan bod. Ik kan alles wel vertellen, maar samen de theorie behandelen is leuker en het blijft op die manier beter hangen.
En vervolgens komt het praktijkgedeelte. We gaan dan fysiek oefenen met weerbaarheid. De meeste cursisten vinden dat het leukste onderdeel, omdat je dan ook echt kunt ervaren hoe je reageert en wat je moet doen.”
Een belangrijke taak
De training ‘Agressie en Weerbaarheid’ duurt ongeveer 5 uur. Op zo’n dag krijg je nieuwe inzichten en werk je aan persoonlijke doelen. Omar zegt: “Als zorgmedewerker heb je de taak om jezelf, je cliënten en je collega’s te beschermen als dat nodig is. Ik wil mensen vooral alert maken en bruikbare handvatten meegeven die ze direct kunnen toepassen tijdens hun werk.”
Bijscholing houd je scherp
Wanneer je je kennis bijhoudt, helpt dat je in je dagelijkse werk. Regelmatig bijscholen is dus heel belangrijk. Omar: “Zelf houd ik mijn kennis ook bij door nieuwe theorieën te leren en mezelf bij te scholen. Nieuwe inzichten neem ik ook weer mee in volgende trainingen. Het voordeel daarvan is ook dat de training dus niet iedere keer hetzelfde is en kun je ‘m ook meerdere keren volgen. Op die manier houd je jezelf scherp.”
Schrijf je in!
Ben je benieuwd geworden naar de training ‘Agressie en Weerbaarheid’ van Omar? Leren hoe je de-escalerend werkt? Of nieuwsgierig naar de andere cursussen van de ToCare Academie? Bekijk dan al onze cursussen en schrijf je vandaag nog in.