Een paar weken geleden was ToCare Zorgprofessionals aanwezig bij de Open Avond van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), om met studenten in gesprek te gaan over het combineren van een vervolgstudie in de zorg met een bijbaan bij ToCare. Maar wat houdt deze bijbaan in de zorg in? Wat kunnen studenten verwachten? Hoe ziet de zorgverlener van de toekomst er eigenlijk uit? We spraken erover met Niels van Dorssen, directeur van ToCare.

Niels, wat is jullie visie achter deze kans die jullie studenten bieden?
“De rol van zorgverleners is aan het veranderen en dat is een belangrijke ontwikkeling voor studenten. Waar zorgmedewerkers zich voorheen met name specifiek bezighielden met zorg óf cliëntbegeleiding, zien we inmiddels een stijgende vraag naar zorgverleners die op beide vlakken inzetbaar zijn. De cliënt staat centraal en dat betekent dat er in de breedte meer gevraagd wordt van zorgverleners.”

Wat betekent dit voor zorgverleners?
“Zij moeten niet alleen kennis hebben van cliëntverzorging en alle praktische zaken daaromheen, maar ook gedrag kunnen herkennen en hierop inspelen tijdens de begeleiding van cliënten. Daarom is het van belang dat studenten niet alleen de benodigde theoretische kennis ontwikkelen, maar ook brede praktijkervaring op doen. Op deze manier hebben zij bij het behalen van hun diploma een zeer relevant CV én weten zij zelf ook beter welke kant ze op willen binnen de zorg.”

Hoe geven jullie hier invulling aan?
“Wij bieden studenten die een relevante MBO 3 of MBO 4-opleiding hebben afgerond de kans om deze praktijkervaring op te doen naast hun vervolgstudie. Gezien ons zeer diverse netwerk van zorginstellingen, is werken via ToCare voor leerlingen een ideale manier om in verschillende zorggebieden ervaringen op te doen. Dit helpt hen om tijdens de opleiding, of voor vervolgopleidingen, goede en gerichte keuzes te maken.” 

Hoe ziet dit er in de praktijk uit?
“Studenten werken zeer flexibel op basis van een nulurencontract, zodat zij nergens aan vast zitten en de bijbaan gemakkelijk kunnen combineren met hun studie. Zij geven aan wanneer ze willen werken en worden vervolgens ingepland. Hierbij kijken we ook naar de wensen en ambities van de student. Wie past waar het beste en hoe kunnen we hem of haar optimaal ondersteunen in de ontwikkeling?”

Wat kunnen studenten doen die interesse hierin hebben?
“Zij kunnen zich aanmelden via het sollicitatieformulier op onze website. Als er een klik is tijdens de kennismaking, kunnen zij direct aan de slag wanneer het uitkomt. Komen ze er toch achter dat de bijbaan niet bij hen past? Dan zitten ze nergens aan vast.”

ToCare Zorgprofessionals bedankt de HAN, Tanja en Anniek voor hun bijdrage aan dit project.