Samen met je cliënt een gebakje eten of een dansje wagen tijdens de zomerdisco. Als begeleider in de zorg maak je elke dag wel iets unieks mee. Tegelijkertijd moet je consequent zijn en anticiperen op individueel gedrag. Het is een mooie, maar ook pittige verantwoordelijkheid. En die kan niet iedereen aan. Maar zorgprofessional Dilan Colak wel. Hoe zij dit voor elkaar krijgt en waarom ze graag voor onze organisatie werkt? Dat vertelt ze je natuurlijk liever zelf!

Flexibiliteit

In december 2017 had Dilan haar eerste werkdag als begeleider in de zorg. Dilan: “Via een kennis hoorde ik erg goede verhalen over ToCare. Vooral de flexibiliteit van werken wanneer het jóú uitkomt, sprak mij erg aan. En terwijl ik het eerst nog spannend vond of er dan wel altijd genoeg aanbod zou zijn, kwam ik er al snel achter dat er áltijd genoeg werk is. Als je wil kun je, bij wijze van, zeven dagen in de week en vierentwintig uur per dag werken.

Die luxe zorgde er zelfs voor dat ik, na een dienstverband van één jaar tussendoor, besloot om terug te gaan naar ToCare. Dit paste gewoon beter bij mij. En nu werk ik alsnog regelmatig op één locatie, waar ik een goede klik heb.”

Dankbaar werk

Niet alleen de flexibiliteit vindt Dilan fijn aan haar werk als zorgprofessional. “Toen ik in 2017 afstudeerde voor de hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (tegenwoordig: Social Work) wist ik niet goed welke kant van de zorg ik op wilde. Wel wist ik zeker dát ik in de zorg wilde werken. Ik voel mij verantwoordelijk om anderen te helpen, omdat ik ook weet hoe het is wanneer dat niet gebeurt.

Daarnaast is het heel dankbaar werk. Het geeft mij zo’n goed gevoel wanneer ik een cliënt, die bijvoorbeeld vanwege een stoornis niet altijd positief in het leven staat, tóch weet op te vrolijken. Eigenlijk doet een simpele ‘dankjewel’ en een glimlach mij ook al genoeg.”

Balans in verandering en vastigheid

De juiste studie kiezen, met het ruime aanbod van tegenwoordig, is niet altijd makkelijk. “Ook als je wél de juiste studie hebt gekozen, ben je vaak nog jong als je afstudeert. Daarom is het werken bij ToCare zo fijn; elke dag is anders. Andere locaties, andere teams én andere cliënten. Perfect als je wil ontdekken wat bij je past!

Verandering en verschillende perspectieven houden je scherp. Tegelijkertijd is vastigheid soms natuurlijk wel welkom. Gelukkig kan dat ook. Als je het fijn hebt op een specifieke locatie, met een bepaald team, dan houden ze daar rekening mee. En heb je na een tijdje juist weer behoefte aan iets nieuws? Dan werkt een andere groep cliënten al enorm verfrissend.”

Problematiek herkennen én ervan leren

Door te werken op verschillende locaties én met verschillende doelgroepen, kom je er vaak sneller achter wat echt bij je past. “Ik vind het interessant om de problematiek achter een cliënt te analyseren. Waarom wordt iemand bijvoorbeeld uit het niets boos? Dit kan al door iets relatief kleins zijn. Iets wat voor de één een gewoonte is, kan een cliënt met autisme als ingewikkeld ervaren. En dat kan frustratie en woede oproepen. Mijn mensenkennis is inmiddels enorm verbeterd en ik kan niet wachten om nog veel meer te leren over verschillende problematieken.

Doordat je dit soort situaties meemaakt, leer je overigens ook de kleine dingen in het leven meer te waarderen. Niets is vanzelfsprekend. Daar sta ik dan bij stil en vervolgens begeleid ik de cliënt, die behoefte heeft aan structuur, met een zo voorspelbaar mogelijk dagprogramma en duidelijke communicatie.”

Uitgedaagd worden en opladen

Dilan vertelt dat zij het een mooie uitdaging vindt dat elke cliënt anders is. “Toen ik net was afgestudeerd, gaf ik al een-op-een-begeleiding. Maar ik kwam er al snel achter dat ik af en toe te zachtaardig was. Toen een cliënt verdrietig was en haar maaltijd niet op wilde eten, gaf ik haar een half uur extra de tijd. Niet wetende dat ze dat de keren daarop natuurlijk ook weer ging proberen.

Van elke situatie en elke cliënt leer je wel iets. Bij de één moet je echt consequent zijn, terwijl de ander wel iets meer vrijheid aankan. Soms moet je echt wel geduld hebben en kost het je veel energie. Het fijne aan ToCare is dat zij ook hierbij goed met je meedenken. Sta je volgende week woensdag de hele dag een-op-een met een cliënt met veel escalaties? Dan stem je met elkaar af dat je de donderdag daarna een zelfstandigere groep begeleidt. Zo kun je jezelf weer opladen.”

Levenslange herinneringen

We vroegen Dilan wat zij graag doet tijdens cliëntbegeleiding. “Genoeg om op te noemen! Even naar de stad om een gebakje te eten, een stukje fietsen over het terrein of samen koken. En ondanks dat er vanwege corona minder uitjes worden georganiseerd, doen veel zorgorganisaties alsnog hun uiterste best om het gezellig te maken. Zo was ik laatst op een zomerfeest, waar cliënten konden graffiti spuiten, verdwalen door een doolhof, schrikken in het spookhuis en genieten van een theatervoorstelling.

Er was trouwens ook een disco. Cliënten vinden het fantastisch om even met je te dansen of een andere activiteit samen te beleven. Op die momenten zijn zíj́ heerlijk ontspannen en als begeleider kun je eigenlijk ook helemaal jezelf zijn. Dit soort herinneringen draag ik mijn leven met mij mee.”

Wil jij jezelf ook volop ontwikkelen als zorgprofessional én mooie herinneringen opbouwen? Bekijk onze vacatures of neem direct contact met ons op.