In het waterrijke Zeewolde ligt de MMM zorgboerderij van Triade Vitree. Daar wonen cliënten tussen de 18 en 45 jaar met een ernstige tot lichtverstandelijke beperking. Elke dag wordt er met alle liefde voor hen gezorgd, alleen liep de organisatie vorig jaar tegen wel 90 openstaande uren aan.  

Daarop besloten woongroep-begeleider Sophia van Rijnsoever en persoonlijk ondersteuner Lisa Bos ons in te schakelen. Hoe dat contact verliep? En hoe zij de samenwerking met onze flexwerkers ervaren? Lees het in deze klantcase.  

De missie van Triade Vitree

De zorgboerderij van Triade Vitree bestaat uit twee woningen, waar in elk gebouw zes cliënten begeleid wonen. Als de cliënten geen werk hebben, kunnen ze terecht bij de dagbesteding. Het werk dat ze hier verrichten bestaat uit het verzorgen van dieren, planten, haardhout kloven of producten van eigen land verkopen in de biologische winkel. Sophia: “Zo zorgen we ervoor dat iedereen een fijne, zinvolle dag heeft. Dat bezorgt de cliënten ook vaak een goed gevoel.”  

Lisa: “Het is echt onze missie dat iedereen met onze begeleiding zo goed en zelfstandig mogelijk kan meedoen aan de samenleving. Het niveau bij de cliënten in woning 1 ligt wat lager, dus hen ondersteunen we meer. Maar de cliënten in woning 2 zitten in de cliëntenraad, stemmen, zitten bij sportverenigingen en kunnen zelfstandig hun boodschappen doen als de route en winkel bekend zijn. Dat vind ik erg mooi om te zien.”  

Het belang van een goede band

Voor de bewoners van de zorgboerderij is voorspelbaarheid en herkenning erg belangrijk. Daarom hebben ze bij Triade Vitree liever niet dat hun personeel veel wisselt. Sophia: “De band die wij met onze cliënten hebben, vinden wij juist ook zo leuk. Hoe meer vertrouwen we met hen opbouwen, hoe meer zij groeien.  

Lisa vult aan: “Dan durven ze namelijk ook naar ons toe te komen. Soms is die nabijheid wel moeilijk als de cliënt iets vervelends of verdrietigs meemaakt. Dan raakt dat je extra erg, tegelijkertijd helpt het ons ook om met een cliënt mee te leven.”  

In de knel met personeel

Goed, vast personeel is dus cruciaal bij Triade Vitree. Maar precies daar schortte het aan vorig jaar. Lisa: “We hadden zo’n 90 uur openstaan, dat was echt pittig. Het is natuurlijk sowieso lastig om mensen te vinden in de zorg en wij hadden dat jaar ook veel doorloop.”  

Dus schakelden ze uitzendbureaus in voor flexkrachten, maar dat hielp hen vooral van de regen in de drup. Sophia: “De mensen van ons eerste bureau kwamen geregeld niet opdagen of zaten veel op hun telefoon, spraken in andere taal en deden echt het minimale. Dus besloten we dat we het risico wilde verdelen over meerdere uitzendbureaus. Zo kwamen we bij ToCare terecht.”  

De samenwerking met ToCare

De samenwerking ontstond dus eigenlijk als een noodoplossing. Sophia: “Maar inmiddels hebben we vijf vaste flexers van ToCare rondlopen. Die weten echt wat ze doen en ze komen inmiddels al zó lang bij ons, dat ze als vertrouwde collega’s aanvoelen. Onze cliënten vragen zelfs wanneer ze weer komen.”  

Met de flexers zit het dus wel goed, maar hoe ervaren Lisa en Sophie het contact met de planners? “Daar werken we heel fijn mee samen. We krijgen altijd binnen tien minuten een reactie en het komt bijna nooit voor dat diensten langer dan twee uur openstaan. Daar zijn wij heel blij mee. En andersom werken de flexers van ToCare ook graag bij ons vanwege de mooie locatie, leuke doelgroep en fijne collega’s.”  

De toekomst bij Triade Vitree

De wisselwerking tussen ons en Triade Vitree werkt inmiddels zo optimaal, dat zij alleen nog bij ons flexers inhuren. Sophia: “Ik ben echt heel tevreden over ToCare. Laatst zei ik ook tegen een flexer dat ik hem zou missen als we zijn functie zouden vervullen.”  

Lisa: “Naast de fijne klik, hebben we met ToCare nu ook bijna de 90 uur vervuld, waardoor we weer zorg kunnen leveren zoals wij dat willen. Zorgverlening waarbij we de tijd hebben om echt te luisteren naar de cliënt, zodat zij zich gehoord en serieus genomen voelen – dat is voor ons het allerbelangrijkst. Want wij komen en gaan, maar zij wonen hier. Dus zij moeten zich ten alle tijden gehoord, gezien en thuis voelen.”  

Neem contact op

Klinkt het verhaal van Lisa en Sophia jou als muziek in de oren? En ben je benieuwd wat onze flexwerkers voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.