Beschikken over empathisch vermogen is waarschijnlijk het belangrijkste om goed te kunnen functioneren in de zorg. Tegelijkertijd is het helpen van anderen een grote verantwoordelijkheid. Hoe gaan onze zorghelden hiermee om? En hoe voorkomen zij dat ze emotionele gebeurtenissen meenemen naar huis? We gingen in gesprek met ToCare zorgprofessional Naoual!
“Ieder mens verdient specifieke zorg”
ToCare is gespecialiseerd in meerdere doelgroepen: gehandicaptenzorg, verslavingszorg en GGZ, jeugdzorg en ouderenzorg. Naoual: “Voor mij is ieder mens uniek. Daarom ben ik continu in gesprek met cliënten om te achterhalen wat hun kwaliteiten zijn en hoe ik de ontwikkeling kan stimuleren en grenzen kan verleggen. Met als doel: de cliënten meer regie geven over hun eigen leven.
Ik merk regelmatig dat cliënten zich spiegelen met mij: wanneer ik vrolijk ben, zijn zij dat ook. Omdat zij hoogsensitief zijn nemen ze mijn stemming al snel over. Zo fiets ik regelmatig met een cliënt die emotioneel gezien vergelijkbaar is met een kind van anderhalf jaar. Zij zei laatst letterlijk: “Omdat jij zo vaak vrolijk bent, ben ik dat ook”. Dat vind ik prachtig. Het allerbelangrijkste vind ik dat de cliënt zich gezien en gehoord voelt. Ik doe er alles aan om een verbinding te maken en een wij-gevoel te creëren, zodat zij zich niet alleen voelen.”
“Je leert je eigen grenzen kennen”
Om te kunnen functioneren in de zorg is een goed inlevingsvermogen erg belangrijk. Naoual: “Doordat ik zo met mijn cliënten meeleef, vond ik het in het begin vaak lastig om mijn werk te scheiden van mijn privéleven. Zo was er een cliënt die zich altijd extreem tegen mij afzette. Ik vroeg mij continu af wat ik verkeerd deed en nam dit vaak mee naar huis. Tot het een keer escaleerde, zij erg boos werd en ik besloot haar apart te nemen en volledig open kaart te spelen. Ik heb haar verteld dat het niet uitmaakte wat ze deed, omdat ik er toch altijd voor haar zou zijn. Toen brak ze. En wat een half jaar lang een worsteling in mijn hoofd was, veranderde in een hechte band.
Ik heb geleerd om heftige gebeurtenissen niet mee naar huis te nemen. Dit lukt mij door continu tegen mezelf te zeggen dat ik maar een beperkt bereik heb. Ik kan niet meer doen dan waar ik controle over heb. Dit heb ik geleerd door ervaring, op een gegeven moment wordt de bagage te zwaar en leer je je eigen grenzen kennen. En als ik echt behoefte heb aan ontspanning, ga ik lekker schilderen!”
“Ik droom van mijn eigen hulporganisatie”
Aan passie voor het helpen van anderen ontbreekt het bij Naoual niet. Naoual: “Van jongs af aan help ik al graag mensen. Zo begon ik ooit in de jeugdzorg en droom ik ervan om een hulporganisatie op te richten voor kinderen die onder de armoedegrens leven. Hen zou ik bijvoorbeeld een startpakket willen bieden die helpt bij het volgen van een studie of sport. Ik heb zelfs al een naam bedacht: ‘Let’s raise children who don’t have to recover from their childhood!’.
Ik voel een enorme drive om mijzelf continu te ontwikkelen. Daarom heb ik besloten om naast mijn deeltijdstudie voor ToCare te werken. Het fijne hieraan is dat ik de volledige regie heb over mijn eigen rooster. Ik geef simpelweg mijn beschikbaarheid aan en ToCare houdt rekening met mijn voorkeuren voor bepaalde locaties. Zo werk ik tegenwoordig voornamelijk met mensen met een psychische of meervoudige beperking. Ik ga graag de uitdaging aan met een complexe groep!”
“De gratis cursussen stimuleren mijn ontwikkeling”
ToCare biedt gratis zorggerichte cursussen die helpen bij de dagelijkse werkzaamheden en het klaarstomen voor de toekomst. Naoual: “Zo volgde ik laatst een tweedaagse focus training waarin ik leerde om op een pedagogisch verantwoorde manier om te gaan met cliënten die agressief gedrag vertonen. Ik leerde om agressief gedrag vroegtijdig te herkennen en welke technieken geschikt zijn per situatie.
Daarnaast staat de cursus ‘Triple C methode’ op mijn lijstje, waar je leert kijken naar de mogelijkheden van mensen met verstandelijke beperkingen, in plaats van de beperkingen. En uiteindelijk hoop ik meer op managementniveau te kunnen betekenen. Omdat ik op verschillende locaties werk en vanuit een externe functie, zie ik goed waar kansen liggen. Het lijkt mij fantastisch om nog meer uitgedaagd te worden en op een hoger niveau wat te kunnen betekenen voor de zorg!”
“Na regen komt zonneschijn”
De hele wereld staat al maanden op z’n kop vanwege het coronavirus en ook in de zorgsector is de impact groot. Naoual: “Het virus heeft mijn werk zeker veranderd. Op sommige zorglocaties zitten cliënten in quarantaine, die tegelijkertijd wel zorg nodig hebben. Hierdoor besef je hoe kwetsbaar jijzelf en je collega’s ook zijn. Zelfbescherming is ontzettend belangrijk om op de huidige zorgvraag in te kunnen spelen.
En juist nu is het belangrijk om je rug recht te houden en vooruit te blijven kijken. Ook al is het verleidelijk om je angstig, gestrest of somber te voelen. Ik probeer iedereen om mij heen te stimuleren om elkaar te helpen en te vertrouwen dat na regen altijd zonneschijn komt!”
“Benieuwd naar de toekomst!”
Hoe de toekomst eruitziet, weet natuurlijk niemand. Naoual: “Ik hoop dat de huidige crisis een wake-up call is voor de overheid dat het juist goed is om te investeren in de zorg. Zodat zorgprofessionals zichzelf kunnen blijven ontwikkelen en de passie in het werk niet verliezen. ToCare doet dit erg goed met de gratis zorggerichte cursussen.
Wat mij betreft ziet de toekomst van de zorg er positief en innoverend uit. Ik denk dat technologie een steeds grotere rol speelt in de zorg, zoals nieuwe systemen en operatierobots. Tegelijkertijd stimuleren we cliënten om zoveel mogelijk zelfredzaamheid te zijn, krijgt duurzaamheid meer focus en werken zusterbedrijven steeds meer samen. Er ontstaat een soort netwerksamenleving waarin alles meer met elkaar verbonden is en de diensten nog beter aansluiten op de behoeften. Als zorgprofessionals zijn we hierin een belangrijke schakel, ik kijk ernaar uit!”
Wil je ook bewust betekenis geven aan een ander leven? Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op.