Sinds december vorig jaar heeft Victor Huitema ons team versterkt als relatiemanager. In die rol is hij het nieuwe aanspreekpunt voor veel zorginstellingen en collega’s. Maar wie is Victor eigenlijk? Wat voor werk deed hij voorheen en wat trekt hem aan in de zorgsector? We vroegen het hem zelf!

“Als zzp’er per toeval in de zorgbranche gerold”
Een aantal jaar werkte Victor als zzp’er in onder meer de zorgbranche. Victor: “Als zzp’er voerde ik allerlei opdrachten uit rondom de bedrijfsvoering van verschillende organisaties. Denk hierbij aan het optimaliseren van bepaalde bedrijfsprocessen of het selecteren en implementeren van nieuwe systemen. Ook de gedragscomponent die bij elke verandering komt kijken, viel onder mijn verantwoordelijkheid.

Dankzij meerdere coachopleidingen weet ik vaak goed hoe ik medewerkers betrokken en in beweging houd bij veranderprocessen. Dit vind ik erg belangrijk en leuk om mee bezig te zijn. Verder woon ik samen met mijn vrouw en twee kinderen in Odijk (provincie Utrecht) en ga ik in mijn vrije tijd graag wandelen, fietsen of golfen!”

“Op een gegeven moment pakt de zorg je gewoon”
Om te kunnen werken in de zorg is enige affiniteit met echt mensenwerk noodzakelijk. Victor: “Doordat veel van mijn zzp-opdrachten zorggerelateerd waren, groeide ik hier steeds verder in. En op een gegeven moment pakt de zorg je gewoon. Zo liep ik ooit mee op een gesloten afdeling voor dementerenden. De bedrijfsvoering kon ik tenslotte alleen optimaliseren door in gesprek te gaan op de werkvloer.

Ontzettend indrukwekkend vond ik het werk van de zorgprofessionals die ik sprak. Een diepe buiging voor hoe zij dag in, dag uit voor de cliënten zorgen. Dat geldt trouwens voor alle mensen die werken in de zorg. Het geeft mij voldoening dat ik met mijn functie hun werk beter en soepeler kan maken, wat uiteindelijk ook ten goede komt van de cliënten. Zo digitaliseerde ik ooit de registratie rondom (de inname van) medicijnen. Hierdoor werd de kans op het ontbreken van essentiële informatie een stuk kleiner én werd er automatisch een nieuwe voorraad besteld wanneer deze bijna op was.”

“Ik kijk ernaar uit om het netwerk aan zorginstellingen te optimaliseren”
Sinds half december 2020 is Victor gestart als relatiemanager bij ToCare Zorgprofessionals. Victor: “In mijn rol zal ik veel in contact zijn met verschillende zorginstellingen en de relatie daarmee nog meer verbeteren. Daarnaast ga ik de uitdaging aan om het netwerk van ToCare uit te breiden. Vanwege de huidige situatie zal ik dat in het begin op een andere manier aan moeten pakken dan met fysieke ontmoetingen.

Op dit moment help ik ook bij de vele aanvragen die binnenkomen. De planning is vanwege het coronavirus een behoorlijke uitdaging, medewerkers worden ziek of kun je niet overal zomaar naartoe sturen. Op veel plekken heerst het virus, tegelijkertijd blijft er zorg nodig. Gelukkig is ook de uitzendbranche mij niet onbekend, uit een functie in het verleden ken ik ook onze directeur Niels. Maar ik kijk het meeste uit naar het moment dat we elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten en ik mooie relaties kan opbouwen!”

“Van een doffe blik naar glinsterende ogen”
Werken in de zorg betekent het meemaken van vele bijzondere momenten. Victor: “Ik zat in de gezamenlijke ruimte van de gesloten afdeling voor dementerenden waar ik een tijdje meeliep, toen er een man binnen kwam lopen. Hij was niet eens zo oud en hij vroeg direct ‘Weet jij of mijn vrouw vandaag nog komt?’. Toen ik antwoordde dat ik dat helaas niet wist, reageerde hij als volgt: ‘Oké, vind je het goed als ik even ga wandelen?’. Dit herhaalde zich een aantal keer.

Totdat ik besloot om te vragen of ik een stukje mee mocht wandelen. Hij liet mij zijn kamer zien, waar allerlei schilderijen van de scheepvaart hingen. Prachtig was het! Maar toen ik ernaar vroeg, werd het nog veel mooier: de doffe blik van de dementerende man veranderde in glimmende ogen en hij vertelde ronduit over het varen op zee. Een fantastisch moment dat enkele minuten duurde. Toen we de gang weer inliepen op weg naar de gezamenlijke ruimte kwam de doffe blik weer tevoorschijn. ‘Weet jij of mijn vrouw vandaag nog komt?’. En het riedeltje herhaalde zich opnieuw.

Het moment van helderheid staat in mijn geheugen gegrift. Ik besloot mijn opdrachtgever te adviseren dat iedereen van het hoofdkantoor minstens één dag mee moest lopen op de werkvloer. Dit advies is destijds opgenomen in het inwerkprogramma en hierdoor weet iedereen nog beter waar hij/zij het werk uiteindelijk voor doet!”

Wil je ook (in)direct bijdragen aan kwalitatieve zorg? Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op.