Zo nu en dan kom je in contact met een zorgprofessional die je weet te raken. Een collega die je inspireert met zijn verhaal, waardoor je met nieuwe ogen naar de zorgbranche kijkt. Burhan Bellikli is zo’n zorgprofessional.  

Door middel van zijn eigen ervaringen én zijn bijzondere aanpak weet hij keer op keer zijn cliënten te bereiken. En als flexwerker bij ToCare is hij op die manier in staat om jongeren te helpen bij iedere zorggroep waar hij komt. We spraken hem over zijn bijzondere werkwijze en over tips voor collega’s in de zorgbranche. Lees er alles over in dit interview!  

Van onderwijs naar zorg

Hoewel Burhan inmiddels al ruim zes jaar in de jeugdzorg werkt, begon hij ooit zijn carrière als onderwijzer. Hij vertelt: “Ik werkte drie jaar als leraar op een basisschool. Ik vond het leuk, maar er zat voor mij te weinig uitdaging in. Iedere dag had dezelfde structuur. Op een gegeven moment prikkelde dat niet meer en ben ik gaan rondkijken wat ik dan wél wilde doen.  

Ik kwam uit op de jeugdzorg en begon de opleiding Social Work. Tijdens mijn stages kwam ik er al snel achter dat ik werk zó leuk vond, dat ik het gemakkelijk dertig jaar met plezier iedere dag kon doen.”  

Vanuit eigen ervaring te werk

Het verbaast Burhan niet dat hij zijn roeping vond in de jeugdzorg. “Ik kom uit een arbeidsgezin met een migratieachtergrond. Mijn vader werkte altijd hard om voor ons te kunnen zorgen. Maar daardoor miste hij wel een hoop momenten die voor mij als kind erg belangrijk waren.  

Een voorbeeld daarvan is het voorlezen voor bedtijd – dat klinkt heel simpel, maar is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Ik heb dat zelf wel eens gemist. En ik heb als puber óók wel eens op straat gehangen. Daarom zet ik mijn eigen ervaringen en kennis nu in om anderen te helpen.” 

Leren van collega’s

Maar ervaringen vertalen naar een positieve insteek kan ook lastig zijn, merkt Burhan op. “Een secundaire reden waarom ik voornamelijk met jeugd werk, is omdat ik een seniorendoelgroep soms lastig vind. Soms kom je een man of vrouw tegen die al een hele tijd geen visite gehad heeft – dan breekt mijn hart.  

Op dat moment handel ik vanuit emotie, omdat ik ze zielig vind en dat is in de zorg natuurlijk niet de juiste drijfveer. Op dat gebied heb ik dan ook nog veel te leren, hier zit voor mij nog veel ruimte om te groeien. Daarom praat ik hierover veel met collega’s en vraag ik hen naar hun ervaringen. In mijn ogen kunnen zorgprofessionals veel van elkaar leren.” 

Werken bij ToCare

In januari 2023 begon Burhan te werken bij ToCare. Wat hem hiertoe motiveerde? Hij vertelt: “Als flexwerker in de zorg is geen dag hetzelfde. Iedere dag werk je op een nieuwe locatie met nieuwe collega’s en cliënten. Dat geeft kansen en uitdagingen: steeds een andere doelgroep helpen of een ander doel behalen. 

Ieder nadeel heb zijn voordeel

“Doordat je steeds ergens anders werkt, ken je je cliënten minder goed. Soms is dat een nadeel omdat je geen band met hen opbouwt. Maar ik zie het juist vaak als een voordeel. Doordat ik als nieuwkomer op een groep sta, heb ik vaak een andere blik op bepaalde situaties. 

Zo werkte ik laatst nog met een autistische jongen, die maar moeilijk in contact kwam met de vaste medewerkers. Zij zaten met de handen in het haar door bepaalde voorvallen en escalaties – ze wisten niet meer hoe ze deze jongen konden bereiken. Maar doordat ik geen voorgeschiedenis met hem had, kon ik zonder vooroordelen een gesprek beginnen. Andersom werkt dat ook zo: ik was nog een blanco blaadje voor hem. Zo kwam ik met hem in gesprek en kwamen we samen tot de oorzaak van zijn problemen.”  

Tips voor flexwerkers

Werken als flexwerker in de zorg is niet altijd makkelijk. Gelukkig heeft Burhan een aantal goede tips om daarbij te helpen. Hij legt uit: “Mijn diensten beginnen vaak met een overdracht. Dat is het moment om jezelf te bewijzen: ga niet met je armen over elkaar zitten, maar toon initiatief. Stel bijvoorbeeld voor om te koken, of om een rondje te gaan wandelen met wat cliënten. Laat zien dat je graag wíl.  

Daarnaast begin ik mijn dienst altijd met observeren. De eerste anderhalf uur neem ik alles in mij op: wat voor groep is dit? Hoe zijn de kinderen? Wat werkt hier – hebben ze structuur nodig, of kom ik verder met humor? Wanneer je dit goed aanvoelt, doe je daarna je werk veel doelgerichter.”  

Laat je vooroordelen buiten

Maar volgens Burhan is het allerbelangrijkste dat je als zorgprofessional – flexwerker of niet – zonder vooroordelen aan je werkdag begint. “Iedere nieuwe cliënt die je tegenkomt is een ongeschreven boek voor jou. Vanaf het moment dat je begint met samenwerken, schrijf je samen dat verhaal. Alles dat daarvoor gebeurde is voor jou irrelevant – die vooroordelen moet je buiten de deur laten.”  

En nu jij!

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Burhan? En kun je niet wachten om deze tips van Burhan toe te passen in de praktijk? Solliciteer dan op één van onze openstaande vacatures. En wie weet schrijf jij binnenkort ook allerlei bijzondere verhalen, samen met jouw cliënten.