Het bieden van de allerbeste zorg aan elke cliënt: dat is waarvoor Marjolein Paalman van De Parabool haar werk dagelijks uitvoert. Een behoorlijke uitdaging, die de prachtige zorgorganisatie graag aangaat voor verstandelijk beperkten van alle leeftijden. We spraken Marjolein over het borgen van vertrouwde zorg, haar omgang met de huidige coronasituatie en de plannen voor de toekomst!
“Elke cliënt een persoonlijke hulpvraag”
Zorgorganisatie de Parabool ondersteunt sinds 1992 kinderen, (jong) volwassen en ouderen met een verstandelijke beperking in de regio Zuidwest Overijssel (gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe). Marjolein: “Dit doen we door hen in kleinschalige woon, werk- en dagbestedingslocaties te helpen bij de ontplooiing, sociale contacten en integratie in de samenleving. Daarnaast bieden we ook ambulante begeleiding.
Inmiddels werk ik twee jaar met veel plezier bij De Parabool als Teamleider Wonen Deventer. Ik ben verantwoordelijk voor zes woongroepen verspreid over de stad, waarin we cliënten van 18 tot 92 jaar begeleiden. Een grote diversiteit dus, met allen een eigen hulpvraag. In mijn functie zorg ik ervoor dat mijn collega’s zonder problemen de juiste persoonlijke begeleiding kunnen bieden.”
“Een team, één taak: het beste voor de cliënt”
In de zorg vraagt elke cliënt om begeleiding op maat. Marjolein: “Mijn collega’s en ik maken ons hard voor ieder individu. Zo kwam een cliënt van ons laatst terecht in een psychose, waarvoor specifieke kennis en extra zorg nodig is. Eigenlijk is De Parabool hier niet op ingericht, maar we besloten samen om er alles aan te doen om te voorkomen dat de cliënt weg moest uit de vertrouwde omgeving.
Als team zorgden we ervoor dat de cliënt specialistische zorg kreeg en de psychose in vertrouwde omgeving kon verwerken. Hiervoor schakelden we ook ToCare in. Het maakt mij trots dat op dit soort momenten direct alle neuzen dezelfde kant opstaan en we, in nauwe samenwerking met de familie, alles op alles zetten om de beste situatie voor de cliënt te realiseren.”
“Isolatie en vereenzaming tijdens corona voorkomen”
Diezelfde flexibiliteit liet De Parabool duidelijk zien tijdens de uitbraak van het coronavirus. Marjolein: “We schakelden al snel: direct aan het begin overlegden we hoe we deze lastige periode zo makkelijk mogelijk konden maken voor onze cliënten. We maakten een plan dat paste bij de noodzakelijke maatregelen en tegelijkertijd voorkwam dat cliënten geïsoleerd en vereenzaamd raakten. Zo zijn we direct gaan videobellen met hun familie en regelden we al snel dat zij hen buiten toch konden ontvangen.
Fysiek contact is voor veel van hen namelijk ontzettend belangrijk: in die eerste weken merkten we al snel effect van het gebrek daaraan. Cliënten zochten een korte aanraking of knuffel op bij mijn collega’s: een behoefte die lastig te negeren is. Gelukkig dragen we allemaal mondkapjes en handschoenen en werden woningen snel gezien als één gezin.”
“ToCare onderscheidt zich met bijzondere betrokkenheid”
Sinds 2019 werkt De Parabool nauw samen met ToCare. Marjolein: “Deze samenwerking bevalt erg goed. ToCare is goed bereikbaar en reageert snel op aanvragen. Het is fijn om samen te werken met een bedrijf dat ons werk exact verstaat en actief met ons meedenkt. Zo begrijpt ToCare tijdens een dergelijke situatie als de psychose precies wat de cliënt nodig heeft: een klein, vast en vertrouwd team van zorgmedewerkers dat ook een-op-eenbegeleiding kan bieden.
Waar ToCare zich echt mee onderscheidt, is de betrokkenheid. Zo kwam directeur Niels na ons eerste telefoontje diezelfde week nog langs om persoonlijk kennis te maken, zodat hij goed sfeer kon proeven en precies wist welke zorgprofessionals bij ons passen. Tijdens de uitgebreide rondleiding spatte de oprechte interesse in ons team, de cliënten en woningen ervan af. En dat is sindsdien ook niet veranderd: zo stond hij met Kerst nog op de stoep met een persoonlijk cadeau.”
“Mooie vooruitzichten in het verschiet”
Inmiddels hebben veel cliënten van De Parabool de vaccinatie tegen het coronavirus gekregen en staat de tweede en die van de zorgmedewerkers ook op de planning. Marjolein: “We focussen ons graag op de toekomst. Zo hebben we op de dagbesteding ook een bijzondere snoezelruimte, waar cliënten ultiem kunnen ontspannen dankzij nieuwe technologieën. Denk hierbij aan een waterbed dat ook muziek maakt of een knuffelkussen dat op de hartslag en emoties van de cliënt reageert. Voelt de cliënt zich onrustig? Dan wordt op een aangesloten beeldscherm een rustige omgeving weergegeven. Zo focussen we ons niet alleen op nieuwe domotica, maar ook op de menselijke kant van technologie.
Daarnaast zijn we druk bezig met een uitbreiding van onze 24-uursopvang. En dat is hard nodig: de wachtlijst groeit namelijk enorm hard. De grootste uitdaging wordt het vinden van goede zorgmedewerkers en het behouden van ons kleinschalige knusse gevoel. We hopen dit doel volgend jaar te hebben bereikt!”
Heeft jouw zorgorganisatie ook behoefte aan flexibel inzetbare zorgprofessionals? Neem dan gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.