Kippenvel krijgen door het werk dat je doet. Dat wil toch eigenlijk iedereen? Daarom zijn in Nederland ook bijna anderhalf miljoen mensen actief in de zorgsector. Dag in dag uit zetten zij zich in voor anderen. Onze collega en pedagogisch medewerker Erna Wondergem begrijpt die drijfveer als geen ander. Want haar armharen gaan regelmatig rechtop staan door een bijzonder moment met een cliënt. Dus terwijl ze ons vertelt over haar werk is de passie enorm voelbaar… 

Van het uitvaartcentrum naar de zorg

Al 35 jaar lang kun je Erna drie dagen in de week aan het werk vinden bij Boekhandel Lovink, in haar woonplaats Lochem. Hiernaast werkte ze negen jaar in een uitvaartcentrum, totdat het sloot. Erna: “Toen die baan voor mij stopte, herinnerden mijn dochters mij aan mijn diploma Kinder- en Jeugdverzorging. Het is alweer een behoorlijke tijd geleden dat ik die behaalde, namelijk in de jaren tachtig. Maar inderdaad, mijn oorspronkelijke plan was een baan in de zorg. 

Mijn dochters hielpen mij met mijn cv en toen ik online zocht naar een passende vacature kwam ToCare al snel in beeld. Het kennismakingsgesprek was erg leuk, heel ontspannen. Dus niet veel later had ik al mijn eerste werkdag. Inmiddels is dit drie jaar geleden en ben ik nog steeds ontzettend gelukkig met mijn keuze!” 

Stoere gasten die nagels lakken

Als twintiger zag Erna het eigenlijk niet zo zitten om te werken met mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. “Hier kijk ik nu héél anders naar, het voelt juist supergoed. De eerste paar keren vond ik het heel spannend, maar ik vond al snel mijn draai. Je leert cliënten steeds beter kennen en daardoor wordt het werk alleen maar leuker. 

Ik vind het dan ook fantastisch dat ik veel jonge collega’s heb, die het gewoon maar even doen. Die niet angstig of bevooroordeeld zijn, maar begrijpen dat ze ontzettend waardevol werk verrichten. De meest stoere gasten lopen hier rond, met tattoos en brede schouders. En óók zij lakken gewoon nagels van een cliënt die dat graag wil. Dit blijft een prachtig gezicht.” 

Geduld en begrip

“Tijdens mijn stage in de jaren tachtig deed ik alleen de begeleiding van cliënten, niet de zorg. Dit doe ik nu wel en dat gaat hartstikke goed. Je moet dit als zorgprofessional echt gewoon proberen en ondervinden of je het kunt. Hierbij is het belangrijkste dat je geduldig bent en begrijpt dat cliënten niets kunnen doen aan hun beperking. Soms worden ze erg tegendraads of laten ze zich gewoon op de grond vallen. Ik word daar niet geïrriteerd van, maar blijf altijd rustig en begripvol. Dit werkt ook het beste. 

Wat ik soms wel lastig vind, is streng zijn. Ik ben wél duidelijk, maar werken met een doelgroep waarbij je écht streng moet zijn, is denk ik niet helemaal aan mij besteed. Van collega’s begrijp ik dat het werken met jongeren bijvoorbeeld best pittig kan zijn. Gelukkig zijn er genoeg zorgprofessionals die dit juist een mooie uitdaging vinden. En wie weet probeer ik het ook wel een keer. Bij ToCare kun je alle kanten op!” 

Cliënten verrassen

Erna werkt veel op vaste zorglocaties, die zelfs specifiek om haar vragen. “Hier heb ik helemaal mijn draai gevonden, ken ik de cliënten goed en hebben mijn collega’s het meest aan mij. Ik onderneem allerlei activiteiten met cliënten, waarvan de jongste dertig jaar en de oudste zeventig jaar is. Een mooie wandeling, een ritje op de duo-fiets, spelletjes of knutselen en ondertussen doe ik ook nog wat huishoudelijke klusjes. 

Ik verras cliënten ook graag. Eén van mijn cliënten heet bijvoorbeeld Gonnie, dus heb ik haar vanuit de boekhandel het boek ‘Gonnie en Gijsje’ gegeven. En een ander vermaakt zichzelf graag met kleurboeken, hiervan had ik er thuis nog een paar die ik aan haar heb gegeven. Dit vind ik gewoon leuk om te doen. Je moet natuurlijk nooit iets beloven wat je niet kunt waarmaken, maar iemand verrassen mag zeker.” 

Feeling voor de zorg

“De interactie met cliënten vind ik het mooiste aan mijn werk. Dit geeft mij regelmatig kippenvel. Bijvoorbeeld door een glimlach, een onverwachte knuffel of de vraag of ik er de dag daarna ook weer ben. Ik voel mij echt gewaardeerd, en ben een opstandige bui binnen de kortste keren alweer vergeten. 

Ik ben ook blij dat ik destijds voor ToCare koos, dit is een hele goede werkgever. Je kunt altijd alles bespreken en de mensen op het hoofdkantoor luisteren echt naar je wensen. Zo werk ik alleen wanneer het mij uitkomt, heel flexibel. 

Werken in de zorg raad ik iedereen aan die hier feeling voor heeft. Een diploma is belangrijk, maar je moet het vooral ook in je hebben. Als dat zo is, is het werk gewoon puur genieten!” 

Denk jij dat je het in je hebt om een échte zorgheld te zijn? Bekijk dan snel onze vacatures of neem direct contact met ons op.