Als je zeker weet dat werken in de zorg jouw roeping is én iedereen in je omgeving een specifieke organisatie aanraadt, wat doe je dan? Solliciteren natuurlijk! Dat is precies wat hij deed, onze collega Ferhat Ocal. En wat zijn we blij dat hij werd doorgestuurd naar onze organisatie. Want van nature is hij een fantastische zorgprofessional die je graag om je heen hebt. Daarom gunnen we jou ook de kans om hem te leren kennen. Dus hier is hij: onze fijne collega Ferhat! 

Op jonge leeftijd al veel ervaring

Ferhat was pas zestien jaar toen hij zijn eerste bijdrage leverde aan de zorgsector. Als tiener deed hij namelijk al vrijwilligerswerk bij een jongerencentrum in de buurt. Inmiddels is hij drieëntwintig. Nog steeds hartstikke jong natuurlijk. Maar dit neemt niet weg dat hij al heel wat ervaring opdeed. 

Ferhat vertelt: “Door de jaren heen werkte ik in de jeugd-, ouderen- en ambulante zorg. Als begeleider én verzorgende. Elke baan vond ik hartstikke leuk. Mensen om mij heen zeggen ook altijd dat ik hart voor de zorg heb. Ze zien dat ik écht plezier maak, geïnteresseerd ben in mensen en graag leer. Hier kan ik mij helemaal in vinden!” 

Houden van je werk

Sinds begin 2022 is Ferhat een echte ToCare-zorgprofessional en geeft hij persoonlijke begeleiding en lichte zorg (ADL) aan cliënten. “Ik kom zelf uit Arnhem en bekenden die al bij ToCare werkten, raadden mij destijds de organisatie aan. Zo vertelden ze bijvoorbeeld dat ze leuke en uitdagende diensten draaiden, dat de mensen superaardig waren en dat je met allerlei doelgroepen kon werken bij verschillende organisaties. 

Sinds mijn eerste werkdag ervaar ik het precies hetzelfde. Zo heb ik bijvoorbeeld een goede band met de planners op het hoofdkantoor. Ze denken echt met mij mee en ik kan ze altijd bellen. Daarnaast worden er cursussen georganiseerd, zoals voor het gebruik van tilliften of BHV. En er is altijd voldoende werk, ook nog dichtbij huis. Ik houd gewoon van mijn werk en vind het oprecht leuk wat ik doe.” 

Lachen en gekkigheid

“Het allerliefst werk ik met de doelgroep jongeren. Omdat ik hen beter begrijp en daardoor sneller een band opbouw. Dit komt waarschijnlijk omdat ik zelf ook jong ben. Alhoewel zij mij wel echt als ‘de oudere’ zien, hoor. Er is voldoende respect en juist omdat ik mij goed in hen kan verplaatsen, nemen ze snel dingen van mij aan. Ik weet precies hoe ik met elke cliënt moet omgaan en hoe ik hen een veilig gevoel kan geven. Dit lukt mij door me voldoende aan te passen aan de mens en situatie. En daarnaast vooral met gekkigheid en veel lachen. 

Dankzij ToCare werk ik nu op een vaste groep, waar ik mij erg welkom voel. Hier begeleid ik cliënten van alle leeftijden, dit is natuurlijk ook leuk voor de afwisseling. Mentaal zijn ze overigens allemaal tussen de één en vier jaar. Ik ben heel blij met deze vaste werkplek. Hier weet ik precies wat van mij verwacht wordt, krijg ik voldoende tijd om een band op te bouwen met cliënten én kan ik de vaste medewerkers optimaal helpen. Iedereen kent me als ik binnenkom, dus dat voelt gewoon goed.” 

Alles voor de cliënt

Ferhat maakt er graag elke dag iets leuks van met zijn cliënten. Dus tussen het grappen en grollen door gaat hij ook vaak fietsen, wandelen, voetbalen, basketballen, tafeltennissen, schommelen en noem het maar op. “Als het moet doe ik vier keer op de dag hetzelfde, met steeds een andere cliënt. Alles om hen blij te maken! Wil een cliënt graag bellenblazen? Dan doe ik dat. Zoiets zou ik mijn vrije tijd waarschijnlijk nooit doen, dus des te leuker. 

En als ik serieus moet zijn, ben ik dat. Maar als het ook een maar een beetje kan, maak ik er een feestje van. Hierdoor voelen cliënten zich snel vertrouwd bij mij. Eén iemand deelt bijvoorbeeld graag eten met de mensen die zij mag. Direct op mijn eerste dag was het raak. Collega’s vertelden dat dit erg bijzonder was. Dat doet mij natuurlijk ook goed.” 

Mentaal sterk zijn

Stemmingswisselingen en fysiek geweld van cliënten zijn de keerzijde van het werk in de zorg. Voor de één te heftig, voor de ander juist de reden om het werk te doen. “Ik val zeker in die laatste categorie. Het idee dat ik nooit weet wat mij die dag te wachten staat, geeft mij echt een kick. Als begeleider heb je in ieder geval spanning genoeg. In het begin zijn sommige situaties natuurlijk wel heftig, maar hoe vaker je zoiets meemaakt, des te beter je ermee omgaat. 

Door ervaring leer je hoe je in bepaalde situaties moet handelen en hoe je anderen en jezelf veiligstelt. Je leert ook dat elke cliënt om een andere begeleidingsmethodiek vraagt. En na afloop evalueer je gebeurtenissen altijd met collega’s en wanneer mogelijk ook met de cliënt. Maar het is zeker waar dat je mentaal sterk moet zijn voor dit vak. Alleen maar een mooie bevestiging dat ik dit blijkbaar ben!” 

ToCare is een uitzondering

In zijn vrije tijd? Dan is Ferhat het liefst met vrienden en familie of aan het sporten en koken. Zo maakt hij graag heerlijke Turkse kipspiesjes: Tavuk Şiş. En voor de toekomst heeft hij nog genoeg ambities. “Op mijn cv staan ook functies in het onderwijs en als pedagogisch medewerker. Dus het lijkt mij ook wel wat om docent te worden en mijn zorgkennis en -ervaring met studenten te delen. 

Maar voorlopig zie ik mezelf nog héél lang werken in de zorg. Uiteindelijk misschien gedeeltelijk met een eigen uitzendbureau. Dat lijkt mij wel wat. Want ik heb zelf vaak genoeg meegemaakt dat het beter kan bij dit soort organisaties. Ze doen het lang niet allemaal zo goed als ToCare!” 

Werken in de zorg

Wil jij ook werken in de zorg en net zoveel van je werk houden als Ferhat? Neem dan snel een kijkje bij onze openstaande vacatures. Wie weet zien we je binnenkort al!