“Ik werk echt met mijn hart, met mijn ziel. We zijn te gast in hun leefomgeving, niet andersom.” Met deze woorden vat Hanna samen wat zorg voor haar betekent. Al ruim drie jaar maakt ze het verschil in levens van mensen die haar het meest nodig hebben – van kwetsbare jongeren tot volwassenen met een verstandelijke beperking.  In dit interview vertelt Hanna over haar inspirerende loopbaan, haar ervaringen binnen de zorg én ze deelt haar gouden tip voor zorgmedewerkers in spe. 

Van doktersassistente naar zorgprofessional

Hanna’s carrière begon in de medische wereld als doktersassistente, maakte een zijsprong naar het onderwijs, maar haar hart trok haar uiteindelijk terug naar de zorg. “Ik miste de diepere connectie met mensen. Dat heb je wel in de zorg – daar kun je écht impact maken op iemands dagelijks leven.”  

Nu werkt ze als flexkracht op verschillende plekken, van jeugdzorg tot instellingen voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). 

Verschillende doelgroepen, verschillende uitdagingen

Hoewel Hanna met diverse doelgroepen werkt, ligt haar hart vooral bij mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. “Bij hen is alles puur en direct. Als je binnenkomt en iemand roept enthousiast je naam – dat is onbetaalbaar.” 

In de jeugdzorg ervaart ze weer een heel andere voldoening: “Je geeft adviezen, stuurt aan en bouwt een band op. Je leeft je in hun situatie in en kunt ze adviseren over van alles. Je neemt een soort moederrol aan – ook al kun je natuurlijk niet dezelfde liefde bieden, je doet je best om er voor ze te zijn. 

Hanna gelooft dat zorg meer is dan alleen praktische handelingen. Voor haar zit het échte verschil in de kleine extra’s. Natuurlijk zijn er kaders waarin we werken, maar even samen een spelletje spelen of aandachtig luisteren bij een kopje koffie – dat zijn de momenten die echt betekenis geven. Die kleine moeite maakt voor cliënten een wereld van verschil.” 

Kleine momenten, groot verschil

Voor Hanna zijn het de momenten van menselijke connectie die haar werkdagen kleur geven. “Het is mooi om te zien hoe een cliënt opleeft als je even wat extra’s doet. Zo was er afgelopen zomer een dame die ontzettend van de zon houdt, maar helaas veel binnen zit. Ik heb haar tijdens een warme dag mee naar buiten genomen en daar een kopje koffie met haar gedronken. Daar genoot ze enorm van. Zo’n klein gebaar doet heel veel.” 

Empathie in de praktijk

Hanna’s empathie is haar grootste troef. Dit uit zich in hoe ze omgaat met haar cliënten. “Ik werk echt met mijn hart, met mijn ziel. Ik ben niet hard in mijn aanpak. Neem bijvoorbeeld een cliënt die liever wil liggen dan zitten in een situatie waarbij dit gewoon kan – ik vind dat ze daar alle ruimte voor moeten krijgen.  

Het zijn mensen met eigen wensen en behoeften, je kunt ze niet commanderen. We zijn te gast in hun leefomgeving, niet andersom. Mijn motto is altijd: behandel iedereen zoals jij ook behandeld wilt worden.” 

Dynamiek met collega’s

Als flexibele zorgkracht werkt Hanna op verschillende locaties zonder vast team, maar dat staat goede samenwerking niet in de weg. “Mijn collega’s kennen me goed en weten hoe ik werk. Iedereen houdt rekening met elkaar, helpt waar nodig en staat open voor elkaar.” 

Ze deelt graag haar kennis en ervaringen met haar collega’s: “Ik heb input op bepaalde ideeën en geef tips over wat beter kan. Bijvoorbeeld als ik zie dat een cliënt meer zelfstandigheid aankan dan gedacht, stel ik voor dat hij zijn medicatie zelf beheert in plaats van dit voor hem te doen. Zo help ik niet alleen de cliënt, maar leren teams ook van elkaar.” 

Samenwerking en communicatie met ToCare

Voor Hanna is de goede communicatie met ToCare een belangrijk aspect van haar werk. “Ik vind de samenwerking heel goed. De collega’s zijn vriendelijk en denken altijd met me mee,” vertelt ze. “Wat ik erg belangrijk vind is dat ze altijd bereikbaar zijn. Als ik vragen heb of ergens tegenaan loop, kan ik direct bij ze terecht.” 

Deze bereikbaarheid en ondersteuning geven haar vertrouwen in haar werk. “Ze geven altijd terugkoppeling als er iets speelt. Die open communicatie zorgt ervoor dat ik me gehoord voel. Dat maakt dat ik heel tevreden ben over mijn werk bij ToCare.” 

Advies voor zorgtalent in spe

Voor mensen die overwegen de zorg in te gaan, heeft Hanna een praktische tip: “Verken eerst verschillende doelgroepen voordat je een keuze maakt. Loop een dagje mee in verschillende doelgroepen – van ouderenzorg tot jeugdhulp.  

Zo ontdek je waar jouw talent het beste tot zijn recht komt.” Haar gouden advies: “Verplaats je altijd in de positie van de ander. Vraag jezelf bij elke handeling af: zou ik dit zelf prettig vinden? Die reflectie maakt je een betere zorgverlener.” 

Jouw empathie maakt het verschil

Maak jij ook graag het verschil met een klein gebaar? ToCare zoekt betrokken professionals die net als Hanna vanuit het hart werken. Of je nu ervaren bent of net begint – bij ons zet je jouw kwaliteiten in bij de doelgroep die bij je past. Bekijk onze vacatures en ontdek waar jouw talent en hart het verschil kunnen maken.