Zo zorgt NBBU voor de flexibele arbeidsmarkt 

Als flexwerker wil je natuurlijk hetzelfde behandeld worden als een vaste kracht. Je voert tenslotte dezelfde werkzaamheden uit. Nou, bij ToCare kun je hiervan uitgaan! Bij ons word jij net zo gewaardeerd als ieder ander met jouw functie. Wij zijn namelijk sinds 2011 lid van NBBU: dé Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen.  

Wat dit lidmaatschap betekent? Waarom het garandeert dat jij bij ons krijgt wat je verdient? En wat dat dan precies inhoudt? Daarover gingen we in gesprek met NBBU-communicatieadviseur Anchrit Edelaar! 

Flexwerken populair 

Vier op de tien werkenden zijn flexwerker. Deze arbeidsvorm is dus behoorlijk populair en wordt in de zorg steeds structureler van aard. Flexwerkers worden namelijk steeds vaker ingezet om structurele personeelstekorten op te vangen. Dit blijkt uit onderzoek van CAOP en Kennisland. Flexwerken biedt zorgprofessionals de kans om te werken wanneer zij willen én het maakt zorgorganisaties een stuk flexibeler. Een mooie win-winsituatie dus!  

De NBBU 

De NBBU gelooft ook in het belang van een flexibele arbeidsmarkt. De belangenbehartiger voor meer dan 1300 flexorganisaties zet zich dagelijks in om dit in goede banen te leiden. Dit doen ze door onder andere ondersteuning te bieden rondom wet- en regelgeving en complexe juridische en financiële zaken.  

Anchrit: “Vanuit mijn communicatierol deel ik informatie rondom deze onderwerpen met al onze leden. Lid van NBBU word je overigens niet zomaar. We willen de kwaliteit in uitzendbranche waarborgen, dus je kunt het lidmaatschap zien als een keurmerk. Ben je NBBU-lid? Dan profiteer je van allerlei voordelen. Zo ben je altijd op de hoogte van ontwikkelingen in de branche en kun je gebruikmaken van de NBBU Servicedesk wanneer een ingewikkelde situatie met een flexwerker zich voordoet.” 

Voordelen lidmaatschap

“Daarnaast betekent je lidmaatschap dat je voldoet aan alle wet- en regelgeving die geldig is in de uitzendbranche. Zo voeren we regelmatig cao-controles uit en moeten organisaties voldoen aan een SNA-keurmerk. Flexwerkers kunnen ervan uitgaan dat een werkgever met een NBBU-lidmaatschap de cao naleeft zoals het hoort.  

Dit betekent dat de administratie op orde is, salarissen netjes op tijd worden betaald en je volgens gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden werkt. Of je nu als flexwerker of vaste kracht in dienst bent: je hebt recht op dezelfde reiskosten, vakantiedagen, pensioenopbouw, hetzelfde salaris, enzovoort. Werken voor een gecertificeerde werkgever geeft een goed gevoel!” 

Zzp’ers

De NBBU controleert dus streng op naleving van de cao. Maar hoe zit dat met zzp’ers? Dit is tenslotte ook een vorm van flexwerk, maar hiervoor geldt geen cao. “Om deze reden heeft de NBBU sinds een aantal jaar ook een keurmerk voor zzp-bemiddelaars. Deze certificering is verplicht voor leden die volledig werken met zzp’ers en optioneel voor organisaties die zich daarnaast ook focussen op andere flexwerkers.  

ToCare koos er vrijwillig voor om ook dit keurmerk te behalen. Als zzp’er bij ToCare kun je er dus op rekenen dat de zaken voor jou op orde zijn. Denk hierbij onder andere aan keurige betaaltermijnen en goed contact met je werkgever.” 

Wet- en regelgeving

De wet- en regelgeving in de uitzendbranche verandert ieder jaar. Als zorgprofessional kun je ervan uitgaan dat ToCare zich hieraan houdt, want daarop controleert de NBBU streng. Maar het is natuurlijk alsnog verstandig om zelf ook goed op de hoogte te zijn van je rechten en plichten. Dus de NBBU zette alle wetswijzigingen in 2023 overzichtelijk op een rij! 

Flexwerken in de zorg

Wil jij ook flexibel werken in de zorg? Zodat je zelf kunt bepalen wanneer en hoeveel je werkt? Maar wil je tegelijkertijd wel zeker zijn van de juiste arbeidsvoorwaarden en gelijkwaardig worden behandeld? Dan zit je bij ToCare helemaal goed! Bekijk dus snel onze vacatures en laat iets van je horen. Dan spreken we elkaar snel!