Alle ToCare-zorgprofessionals hebben één ding gemeen: een passie voor zorg én mensen. Tegelijkertijd hebben zij allemaal hun eigen verhaal. Een verhaal dat we graag horen en delen. Dus terwijl Turan Karakoca koffiedronk met de bewoners van zijn woongroep, vroegen we naar die van hem. Tussen veel gelach en onderonsjes met de bewoners door, begon hij te vertellen.

Binnen tien weken een positief zelfbeeld

Inmiddels is Turan dertig jaar, maar zijn passie voor mensen helpen ontstond al heel wat jaren geleden. Turan: “Tijdens mijn studie als Pedagogisch werker niveau 4 liep ik stage in de jeugdzorg. Ik vond het fantastisch om bij te dragen aan de ontwikkeling van jongeren met bijvoorbeeld autisme of een laag zelfbeeld. Zo werkte ik aan een project van tien weken in het GelreDome stadion. Hier organiseerde ik activiteiten die hen meer zelfvertrouwen gaf, bijvoorbeeld door hen op een podium te laten staan. Dit was een fantastische tijd waar ik veel van heb geleerd.”

Een hechte band met collega’s én bewoners

De doelgroepen waarin ToCare is gespecialiseerd zijn de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, jeugdzorg, verslavingszorg en GGZ. Turan: “Als Begeleider werk ik tegenwoordig met bewoners met een verstandelijke beperking, van alle leeftijden. En dat vind ik eigenlijk net zo leuk als de jeugdzorg. Ik werk voornamelijk op een aantal vaste woongroepen, waar ik het erg naar mijn zin heb. Het is fijn om hier een beetje vastigheid in te hebben, omdat je dan makkelijker een band opbouwt met de bewoners en je collega’s. Ik voel mij hier echt gewaardeerd en geniet eigenlijk elke dag.”

Werken en ontwikkelen wanneer je wil

Turan werkt nu ongeveer twee jaar bij ToCare. Turan: “Verschillende kennissen werkten al langer bij ToCare en zij spraken hier altijd enthousiast over. En nu begrijp ik waarom. Naast dat mijn werk als Begeleider erg goed bevalt, vind ik het ook fijn dat het rooster bij ToCare flexibel is. Zij weten precies wanneer ik wel of niet beschikbaar ben en houden hier goed rekening mee. Hierdoor kan ik werken wanneer ik wil én mezelf ontwikkelen zoveel als ik wil.

Zo behaalde ik onlangs mijn EHBO- en BHV-diploma en volgde ik een cursus hoe je het beste om kunt gaan met agressief gedrag. ToCare houdt je goed op de hoogte van het opleidingsaanbod en als ik iets interessant voorbij zie komen, reageer ik daar direct op. Binnenkort start ik bijvoorbeeld ook een medicatiecursus.”

De waardering die je krijgt is speciaal

Als Begeleider bij ToCare maak je onder meer samen met de bewoners het dagprogramma. Turan: “De bewoners waar ik mee werk, kunnen ook veel zelf. Ik vind het daarom fijn om samen met hen na te denken over een goede dagindeling. Ik probeer hen uit te dagen en beweeg vooral ook mee met waar zij behoefte aan hebben. Er zijn genoeg bijzondere momenten, alleen al de band die je met hen opbouwt en de waardering die je krijgt, is speciaal. De één omhelst je, de ander geeft je een box en weer een ander roept in volle blijdschap je naam.

Op dit moment drink ik koffie met twee bewoners. Hartstikke gezellig! En we doen natuurlijk nog veel meer, bijvoorbeeld wandelen of fietsen op de Dijk hier in de buurt, spelletjesactiviteiten of boodschappen in het dorp verderop. Wat we doen, is afhankelijk van de vrijheid van de bewoner, maar leuk is het altijd!”

Balans in meebewegen en duidelijkheid

Werken in de zorg betekent werken met mensen. Turan: “Elke bewoner heeft een andere indicatie en vraagt om een andere aanpak. Daarom moet je als Begeleider heel flexibel zijn. En creatief, wanneer er bijvoorbeeld een beperkt budget is of als de bewoner minimale vrijheid heeft. Hierbij is het fijn als je samenwerkt met Begeleiders met veel ervaring. Ik vind het belangrijk dat er een goede mix is tussen collega’s qua leeftijd en ervaring. Zo leren we van elkaar en vormen we samen een sterk team.

In ieder geval word ik in mijn functie uitgedaagd om te denken in mogelijkheden. Voor elke situatie is wel iets leuks of een oplossing te bedenken. Je moet vooral een goede balans vinden tussen meebewegen en duidelijk zijn. Dus als ik serieus moet zijn, ben ik serieus en als we kunnen lachen, dan doe ik dat. Met humor kom je sowieso heel ver, dat is vaak zelfs mijn kracht!”

Wil jij ook het verschil maken voor mensen met een verstandelijke beperking, gedragsproblematiek of stoornissen in het autismespectrum? Bekijk onze vacatures of neem direct contact met ons op.