Een kantoorbaan van negen tot vijf? Dat is niet voor onze collega Mourad weggelegd. Hij is liever flexibel, wordt graag flink uitgedaagd én helpt anderen zoveel als mogelijk. Daarom staat de functie van zorgprofessional hem ook zo goed. We spraken Mourad over zijn dagelijkse werk en affiniteit met de zorgsector! 

Aangeraden door een vriend

Sinds augustus 2020 is Mourad onderdeel van het hechte ToCare-team. Mourad: “Rond mijn twintigste ontstond het idee om in de zorg te gaan werken. Ik vroeg mezelf af waar ik het meeste plezier uithaalde. Het antwoord? Werken met mensen. En dan met name anderen helpen, die dat echt nodig hebben. Die afhankelijk zijn van hun medemens óf die te maken hebben met zeer complexe problemen. 

Ik ben bij ToCare terechtgekomen via een vriend. Hij werkte al lange tijd bij de organisatie en vertelde over de leuke diensten, verschillende locaties en fijne reisafstand. Mijn interesse was al snel gewekt.” 

Op de juiste plek

Mourad vertelt dat hij als zorgprofessional bij ToCare helemaal op zijn plek zit. “Ik geef voornamelijk intensieve begeleiding (IB) aan groepen en individuen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een beperking of gedragsproblematiek. Met hen onderneem ik het liefst activiteiten, zoals een stukje wandelen, fietsen of een spelletje spelen. 

Maar ik houd ook erg van de uitdagingen die deze doelgroep met zich meebrengt. Een tijd terug begeleidde ik bijvoorbeeld een zevenjarige cliënt die regelmatig haar eigen handen kapotbeet. Daarom zaten haar handen bijna altijd aan elkaar vastgebonden, voor haar eigen veiligheid. Tijdens mijn één-op-éénbegeleiding ervaarde ze rust en veiligheid, waardoor haar handen steeds vaker los konden. Een ontwikkeling waar ik nog steeds trots op ben!” 

Genoeg mooie momenten

We vragen Mourad naar nog meer bijzondere momenten tijdens zijn werk. “Eigenlijk vind ik het al snel mooi wanneer je samen met een cliënt iets onderneemt. Maar een ander goed voorbeeld is een cliënt die wegens omstandigheden niet meer kon lopen. Na langdurige begeleiding, van mij en anderen, is dit toch weer gelukt. 

Ik heb ook een mooie herinnering aan een cliënt die erg onrustig was. Allerlei emoties kwamen voorbij, zoals woede en verdriet. Ik besloot rustig een gesprek met haar aan te gaan. Hierin kon zij zich goed uiten en aan het einde zei ze dat ze niet boos was op mij, en dat ze het fijn vond dat ze bij mij altijd zichzelf kon zijn. De bevestiging van een stukje vertrouwen!” 

Ingeroosterd op favoriete locaties

Met de juiste structuur en begeleiding kan iedereen een mooi leven leiden: dat is één van de dingen die Mourad als zorgprofessional leerde. “Ik ben blij dat ik dit bij ToCare mocht ontdekken. In het begin stond ik regelmatig op verschillende locaties en groepen. Van die afwisseling heb ik veel geleerd. Tegenwoordig sta ik bijna altijd ingeroosterd bij twee vaste groepen, waarmee ik heel graag werk. 

Ik vind het fijn dat ik op die vaste locaties iedereen ken, en iedereen kent mij. Inwerken is niet meer nodig en voor cliënten voelt het heel vertrouwd. Ze zijn niet meer voorzichtig of teruggetrokken zoals in het begin, maar komen direct naar mij toe als ik binnenloop. Dit werkt fijn en die vastigheid bevalt goed!” 

Een echte aanrader

Hoe Mourad een goede zorgprofessional omschrijft? “Iemand die empathisch, spontaan en flexibel is én die stevig in zijn of haar schoenen staat. Als zorgprofessional moet je af en toe wel tegen een stootje kunnen. Er zijn gewoon momenten dat een cliënt sterke emoties laat zien. Die situaties moet je goed in kunnen schatten. Ikzelf kan escalaties prima van mij afzetten na werktijd. Ik realiseer mij dan dat de cliënt daar niets aan kan doen en trek het mij niet persoonlijk aan. Dit scheelt de helft, maar dat moet je natuurlijk wel kunnen. 

Ik raad het werken in de zorg in ieder geval van harte aan. En als je houdt van afwisseling, flexibiliteit, soepele communicatie én meer dan voldoende werk, dan moet je echt bij ToCare zijn!” 

Wil jij ook helemaal op je plek zitten, bij een werkgever die écht naar je luistert? Bekijk onze vacatures of neem direct contact met ons op.