Dat de wereld de afgelopen weken op z’n kop heeft gestaan, is geen geheim meer. De zorg ging voorop in de strijd tegen het Corona-virus en kon daarmee rekenen op veel steun en dankbaarheid. Maar hoe ziet de situatie er op dit moment uit in de gehandicaptenzorg? Wat is het gevolg daarvan voor cliënten en zorgmedewerkers? Hoe gaat ToCare om met deze moeilijke situatie? We spraken Joyce van Aller, Operationeel Manager bij ToCare Zorgprofessionals.
Joyce, wat zie je in deze tijd gebeuren in zorginstellingen in de gehandicaptenzorg?
“Nu de dagbestedingen dicht zijn, zijn er meer cliënten op een woning. Er is wel een dagprogramma, maar geen dagbesteding zoals iedereen gewend is. Dat heeft verschillende uitwerkingen op de cliënten. Sommigen vinden het heel fijn, omdat ze liever op de woning blijven. Er zijn echter ook cliënten die de dagbesteding juist echt nodig hebben en op deze manier meer onrust krijgen. Gelukkig worden de woningen ondersteund door begeleiders van de dagbesteding om hier goed mee om te kunnen gaan.”
Hoe wordt er omgegaan met risico’s van het Corona-virus?
“Bij de instellingen is er hard gewerkt om alles aan te passen aan de omstandigheden en de richtlijnen van het RIVM. Het is belangrijk om hierin rekening te houden met de doelgroep. Het is belangrijk om geen angst uit te stralen naar de cliënten en geen onrust te creëren door iedereen met een mondkapje of zelfs volledig beschermingspak te laten rondlopen. Daarom wordt er veelal gekozen om dit pas te doen als er echt een besmetting is gedetecteerd. Het voordeel binnen deze doelgroep is dat het besmettingspercentage zeer laag is.”
Wat zijn de gevolgen hiervan voor de familie van cliënten?
“Het is voor ouders en cliënten een heftige periode. Voor kinderen geldt vaak dat er een keuze gemaakt moest worden: op de woning blijven en geen bezoek van ouders, of volledig weer thuis gaan wonen en geen bezoek aan de instelling voor deze periode. Bij de volwassenen was het lastig, die bleven op de woning, maar ouders mochten niet langskomen.”
Hoe reageren cliënten hierop?
“Als je kijkt naar kinderen met een heel laag niveau, waarmee communiceren niet mogelijk is, dan is het lastig om het uit te leggen. Als iets er niet meer is, zoals bezoek en ouders, dan is het in hun beleving vaak ook weg. Het is dan niet eenvoudig om duidelijk te maken dat de ouders er nog wel zijn, maar dat het kind ze nu even niet mag zien. Voor kinderen van een ander niveau is het gelukkig mogelijk om via (video)bellen met de ouders in contact te blijven. Dat scheelt enorm!”
Wat zijn slimme oplossingen die je hebt gezien bij zorginstellingen?
“Bij een woning in de ouderenzorg maken ze gebruik van een soort glazen kubus. Hierin kun je als bezoeker plaatsnemen en word je vervolgens naar je vader of moeder gebracht. Zo kun je elkaar toch veilig even zien. Over het algemeen zie je veel instellingen die maximaal één bezoeker per cliënt bezoekrechten geven en alles gaat op afspraak.”
Wat is het effect voor de zorgmedewerkers?
“Er zijn bijna geen korte diensten meer, omdat de cliënten de hele dag op de woning zijn. Daarom worden er meer uren achter elkaar gedraaid door zorgprofessionals en er wordt meer van ze gevraagd. Onze professionals gaan er om verschillende redenen anders mee om. Sommigen kiezen er vanwege de thuissituatie voor om niet te werken op bepaalde locaties, waar verdenking van besmetting is. Dat is helemaal begrijpelijk. Anderen zetten hun privéleven juist tijdelijk on hold om zorg te kunnen verlenen. Je merkt wel dat de rust hierin inmiddels wat terugkeert.”
Hoe gaan jullie ermee om?
“Als er sprake is van besmetting bij een instelling, dan ligt er een beschermingspak, mondkapje en handschoentjes klaar. Zorgprofessionals met symptomen gaan direct naar de arbo-arts voor een test. Gelukkig waren bij ons al deze tests tot op heden negatief. Uiteraard is iedereen extra alert op handen wassen en we zijn inmiddels gestart met het uitdelen van hand sanitizers. Onze collega’s op kantoor werken grotendeels thuis om risico’s te vermijden. Iedereen doet ontzettend zijn of haar best om deze periode goed door te komen voor cliënten, voor ons en voor zichzelf. Daar zijn we erg trots op.”