Werken in de zorg is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er in Nederland toch duizenden mensen die zich vol passie inzetten voor het dagelijkse welzijn van anderen. Waarom doen ze wat ze doen? Wat zijn hoogtepunten van het werk, tegen welke uitdagingen lopen ze aan en welke vooroordelen bestaan er? We vroegen ToCare Zorgprofessional Martin naar zijn verhaal!
Afwisseling en uitdaging
Via ToCare werken zorgprofessionals met diverse achtergronden bij zorgorganisaties voor verschillende doelgroepen. Martin: “Als Pedagogisch Medewerker bied ik begeleiding én zorg aan verstandelijk beperkten. Dit doe ik binnen verschillende instellingen en met verschillende doelgroepen, van jong tot oud en met lichte tot zware beperkingen. Enerzijds begeleid ik mensen met bepaalde gedragsproblematieken zoals agressiviteit, anderzijds verzorg ik mensen door hen aan te kleden, te wassen of te helpen met eten. Deze combinatie past goed bij mij.”
Van recreatie naar zorg
Bij ToCare krijgen zorgprofessionals voldoende mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen. Er wordt namelijk actief samengewerkt met verschillende zorginstellingen en doelgroepen en er worden veel gratis cursussen aangeboden. Hierdoor kan er op een laagdrempelige manier kennis worden gemaakt met verschillende zorgtakken.
Martin: “En dat is precies wat ik zocht. Ik begon mijn carrière in de recreatie, waar ik als Afdelingshoofd onder meer het rooster maakte en functioneringsgesprekken voerde. Maar eigenlijk zat ik daar niet helemaal op mijn plek. Mijn toenmalige leidinggevende zei zelfs een keer dat ik goed in de zorgbranche zou passen. Destijds was ik verrast dat te horen, maar nu begrijp ik precies wat zij bedoelde. Ik ben begonnen in de jeugdzorg en uiteindelijk overgestapt naar de verstandelijk beperktenzorg. ToCare maakte deze overstap mogelijk!”
Indrukwekkende momenten
Werken in de zorg betekent werken met mensen. Dat moet wel indrukwekkende momenten opleveren. Martin: “Het mooiste aan mijn werk vind ik dat ik anderen kan helpen: mensen die het met hun gezondheid minder goed hebben getroffen dan ikzelf. Je geeft een invulling aan hun dag en zorgt ervoor dat zij zich veilig en belangrijk voelen. Het is mooi om je nuttig te maken voor een ander, om bewust aandacht en tijd te besteden aan een ander leven. En tegelijkertijd waardeer je ook meer wat je zelf hebt en kan.
Eigenlijk zijn de kleinste dingen die je in de zorg meemaakt al indrukwekkend. Zoals een cliënt die mijn naam onthoudt of die naar mij zwaait wanneer ik langsloop. Dat zijn de momenten waarvoor ik het doe als zorgprofessional.
Of bijvoorbeeld gisteren: toen ik een cliënt die nagenoeg verlamd is, samen met een fysiotherapeut via een tillift in een klein vlinderbad tilde. Dit was voor ons een kleine moeite, maar voor de cliënt een ultiem moment van ontspanning. De uitdrukking die op zo’n moment op het gezicht van de cliënt verschijnt, dát is indrukwekkend.”
Meer waardering
Toch wordt er door sommigen afkeurend gekeken naar het werken in de zorg. Er wordt gedacht dat het werk vies en ondankbaar is. Martin: “Het zou goed zijn dat mensen die dat denken, beseffen dat zij wellicht zelf ook zorg nodig hebben wanneer zij tachtig jaar zijn. Natuurlijk moest ik in het begin ook wennen aan ‘de intieme werkzaamheden’ die je in de zorg uitvoert. Maar inmiddels draai ik nergens meer mijn hand voor om. Het is allemaal mensenwerk, dus ‘vies’ bestaat niet. Eervol werk: dat is het. En dat mag best meer gezegd en gedeeld worden.”
Bewuster door de huidige situatie
Het coronavirus heeft meer aandacht en waardering voor het werken in de zorg gevraagd. Massaal klapten we voor alle harde werkers die zich elke dag inzetten voor de besmette mensen onder ons. Martin: “Het coronavirus heeft er ook voor gezorgd dat ik nóg oplettender ben. Ik ben mij er continu van bewust dat ik werk met een risicovolle doelgroep. En doe er dan ook alles aan om gezond te blijven en niet verkouden te worden. Dat is best een druk die je met je meedraagt, het gaat namelijk om mensen die je in de steek laat wanneer je wel ziek wordt.”
Koffiedik kijken
Hoe de wereld er over een paar jaar uitziet, weet eigenlijk niemand. Martin: “Over de toekomst durf ik dan ook weinig te zeggen. Wat ik wel weet, is dat er steeds meer verwacht wordt van de werkenden in de zorg. Dat is ook niet gek: door de vergrijzing hebben steeds meer mensen zorg nodig. Het enige voordeel daaraan is dat het mij als zorgprofessional een stukje zekerheid biedt. Mijn werk zal nooit wegvallen!”
Wil je ook bewust betekenis geven aan een ander leven? Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op.