Een zwak hebben voor iemand: ken je dat? In de zorgwereld hebben velen dat voor Kim van den Brink. Als zorgprofessional is zij namelijk óveral toe in staat. Zelfs de moeilijkst benaderbare cliënten vallen als een blok voor haar. En ze heeft niet alleen een enorme gunfactor, maar ook nog eens energie voor tien! Dat in combinatie met haar eeuwige drang om de lat zo hoog mogelijk te leggen, maakt Kim de ideale collega. Hoog tijd om haar aan jou voor te stellen! 

Van begeleider in de gevangenis

Kim is een echt mensenmens. Ze maakt graag verbinding met anderen en wil dat iedereen om haar heen het goed heeft. Het is dan ook niet meer dan logisch dat ze in de zorgsector terechtkwam. Al was ze eerst taxichauffeur – waarbij ze overigens wel lichamelijk of geestelijk gehandicapte kinderen naar school bracht – én werkte ze in verschillende gevangenissen. Eerst als beveiliger, later als begeleider. 

Maar in november 2022 schreef Kim zich in bij de Kamer van Koophandel en ging ze als zzp’er aan de slag in de zorg: “Ik wil iedereen behandelen zoals ik zelf behandeld wil worden. Ook gedetineerden die vreselijke dingen op hun kerfstok hebben. Het blijven mensen, met daarbuiten familie en vrienden die van ze houden. Maar zo denkt blijkbaar niet iedereen. Dus ik kan best hard zijn, maar voor mijn werk in de gevangenis bleek ik toch net te soft.” 

Naar begeleider in de zorg

Sinds haar KvK-inschrijving doet Kim werkelijk van alles. En vooral wat zij écht leuk vindt: “Ik vind mijn werk fantastisch en sta bij verschillende bureaus ingeschreven, waaronder ToCare. Die diensten draai ik voornamelijk in de omgeving Arnhem, waar ik zelf ook woon. De inhoud varieert van de gehandicapten-, ouderen- en jeugdzorg tot de GGZ en kinderopvang. 

Eigenlijk doe ik bijna alle vormen van zorg. Ik ben niet zo moeilijk en houd van uitdaging. Zo heeft elke cliënt een eigen gebruiksaanwijzing en moeten sommigen niets hebben van vreemden. Dat soort situaties probeer ik altijd te doorbreken. Ik begeleidde bijvoorbeeld een keer een blinde vrouw, die iedereen die bij haar kwam wegstuurde. Maar mij? Ik liep aan het einde van de dag met een armbandje om mijn pols de deur uit, die zij voor mij maakte! 

Dit soort dingen geven mij echt voldoening. Net als laatst: toen ik langsging bij een bekende cliënt met downsyndroom. Toen ik hem wakker maakte riep hij wel tien keer hoe blij hij was om mij te zien. Op zo’n moment houd ik mij natuurlijk groot, maar eigenlijk kan ik wel van geluk in tranen uitbarsten. Dát is werken in de zorg.” 

Goed zijn voor een ander

Werken in de zorg is volgens Kim ook vooral werken met gezond verstand. Je behandelt iemand alsof je het zelf bent. Of alsof het je eigen oma is. Kim: “Ik kan mij nog goed herinneren dat ik ooit bij mijn dementerende oma langsging en zag dat haar nagels hartstikke onverzorgd en geel waren. Terwijl ze juist zo’n nette vrouw was, die nog nooit in haar leven had gerookt. Haar uiterlijk werd gewoon niet goed bijgehouden. 

Dat doe ik liever anders tijdens mijn werk in de ouderenzorg. Dan maak ik mijn cliënten blij met een lekker crèmepje, fatsoenlijke deodorant, bijgewerkte nagels en een mooi kapsel. Want in de zorg mág je goed zijn voor een ander. Gewoon zoals het hoort!” 

Tip: Lees ook het interview met onze zorgprofessional Mourad. 

Ambities genoeg

Naast een flinke dosis logica en een groot hart moet je voor een baan in de zorg natuurlijk ook kennis hebben. Maar dit hoef je Kim niet uit te leggen: “Ik volgde onder andere een opleiding voor persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, tilliften, ADL (Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen), BHV (bedrijfshulpverlener) en medicatie. 

Binnenkort doe ik ook een diabetescursus en later ben ik van plan om een opleiding voor verpleegkundige en personal trainer te volgen. De vraag naar verpleegkundigen is erg groot en ik wil zo breed mogelijk inzetbaar zijn. Daarnaast zie ik het liefst meer sport en beweging in de zorg, want genoeg cliënten kampen met overgewicht. Hier breng ik graag verandering in. Ik wil mij zoveel mogelijk scholen en zit het liefst nooit stil!” 

In de zorg via ToCare

Stilzitten hoeft Kim gelukkig ook niet, want wij hebben genoeg leuke diensten voor haar. Kim: “Ik vind vooral de samenwerking met ToCare erg fijn. Ze zijn heel laagdrempelig bereikbaar en denken altijd met je mee. Betalingen gebeuren netjes op tijd en ze maken scholing toegankelijk met de ToCare Academie. 

Ik voel gewoon dat ik door hen word gewaardeerd en dat vind ik belangrijk. Ondanks dat ze met veel zorgprofessionals werken, ben je absoluut geen nummer. Alles is bespreekbaar en iedereen kent je naam!” 

Ook werken in de zorg?

Heeft Kims verhaal jou enthousiast gemaakt? Zie jij een baan in de zorg helemaal zitten en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan snel onze vacatures of neem rechtstreeks contact met ons op. We leren je graag kennen!