Soms ontmoet je iemand die jouw leven compleet verandert. Dit gebeurde een aantal jaar geleden bij Murat Yalcin. Een jongerenwerker behoedde hem voor het ‘verkeerde pad’, omdat hij zag dat Murat het in zich had om anderen te helpen. Tegen zijn eigen verwachtingen in, vond Murat zo zijn roeping in de ambulante zorg.

ToCare is hier enorm blij mee, want inmiddels is Murat een échte zorgprofessional geworden. Hij vormt een stabiele en betrouwbare factor voor woongroep De Korenmolen, waar hij al anderhalf jaar jongvolwassenen begeleidt. Wij spraken met hem over zijn ervaringen.

Voorbeeldfunctie

Murat zag zichzelf niet altijd al in de zorg werken. “Dit veranderde compleet toen ik de juiste personen tegenkwam, die mij het goede pad opstuurden. Vroeger was ik veel op straat, ik had verkeerde vrienden. Uiteindelijk werd ik geholpen door een jongerenwerker die potentie in mij zag als hulpverlener. Hij werd een mentor voor mij en hielp mij zo aan school en aan een stage. Ik wilde hetzelfde betekenen voor anderen, ik wilde ook dat verschil maken. Zo begon ik in de zorg.”

Mentor

Het vaakst is Murat te vinden op woongroep de Korenmolen, waar hij al anderhalf jaar jongeren en jongvolwassenen met gedragsproblemen begeleidt. “Inmiddels ben ik ook mentor van een cliënt. Dit houdt in dat je hun vertrouwenspersoon bent, hun maatje. Je bouwt bewust een relatie op met een cliënt en stelt samen doelen. Het is mooi om te zien wanneer deze doelen worden gehaald en wanneer collega’s dit ook erkennen en hun waardering hiervoor uiten.”

Uitdagingen

“Natuurlijk zijn er ook een hoop uitdagende momenten in de zorg”, vertelt Murat. “Escalaties zijn daar een voorbeeld van. Soms moet je fysiek ingrijpen, maar dat hoort er nu eenmaal bij, vooral bij de doelgroep waar ik voor gekozen heb. Het is een heftige groep. Gelukkig ben ik het inmiddels gewend en gebeurt het niet vaak. We doen er ook alles aan om escalaties te voorkomen.”

Stralende cliënten

Murat ziet zijn cliënten graag genieten. Daarom onderneemt hij veel leuke uitjes met ze. Dit doet hij binnen de zorginstelling, maar soms ook hierbuiten. Een wandeling, een rondje fietsen of een boodschap doen; hij betrekt zijn cliënten er graag bij! Ook nam hij eens een jongen mee naar een voetbalwedstrijd van Vitesse.

“Voor de meeste mensen is het een simpele voetbalwedstrijd, voor hen is het veel meer. Toen ik die middag binnenkwam op de instelling, had hij zijn Vitesse-thuisshirt al aan. Hij straalde van geluk. Er werden liedjes van Vitesse gezongen en een aantal cliënten keken een YouTube-filmpje over het voetbalteam. Mijn cliënt had het alleen al met de voorpret zó naar zijn zin dat ik vaker zo’n uitje wilde ondernemen. Het was erg mooi om te zien hoe hij hiervan opleefde en dit gaf mij veel voldoening.”

De juiste afweging maken

Een gezellig uitje met een cliënt is niet zomaar gepland, legt Murat uit. “ToCare regelde de kaarten voor Vitesse, maar dan ben je nog niet klaar. Je moet natuurlijk goed kijken of het past in de bezetting. Daarna ga je in gesprek met de ouders of verzorgers van een cliënt; mag deze persoon mee? Kán deze persoon mee? Wat zijn de risico’s? Wanneer iemand veel stress ervaart is een uitje soms te veel. Maar tegelijkertijd kan het juist goed zijn om hem dan even uit die stressvolle omgeving weg te halen.

Het zijn veel afwegingen om te maken, alles moet in balans zijn. Ik probeer daarom stap voor stap naar de doelen van mijn cliënten toe te werken. Je kunt niet ineens gaan lopen, je moet eerst leren zitten, kruipen en staan.”

Aansporen en afremmen

Het vinden van de juiste balans is niet makkelijk, vertelt Murat. “Ik heb eens gewerkt met een jongen die ik van straat haalde. Hij was veel bezig met drugs en dealen. Ik probeerde hem aan het werk te krijgen, maar zijn eerste reactie hierop was ‘Waarom zou ik de hele dag werken als ik zo makkelijk geld kan verdienen?’.

Uiteindelijk praatte ik hem om en is hij gaan werken. Daarna sprak ik hem lang niet. Toen bleek dat hij zó druk was met werken, dat hij bijna geen tijd voor zichzelf meer nam. Hij probeerde op die manier van de straat af te blijven, maar werkte zichzelf richting een burn-out. Toen moest ik hem toch weer afremmen, hij was zijn doel voorbij gerend.”

Waardering

Eerder dit jaar was Murat al benoemd tot Zonnetje van de Zorg. Je kunt dus gerust zeggen dat Murat zijn roeping vond in de zorg. “Wat ik de komende tien jaar wil doen? Ik denk dat ik nog heel lang in de ambulante zorg wil werken. Ook wil ik zo lang mogelijk via ToCare bij de Korenmolen werken. Ik heb het daar enorm naar mijn zin.

Bij ToCare denken ze met je mee, ze zijn vriendelijk en persoonlijk. Ik ben bijvoorbeeld wel eens gebeld door de eigenaar van ToCare. Niet voor zaken, maar puur om te kijken hoe het met mij ging als persoon. Je voelt je gewaardeerd. Daardoor ben je toch wel bereid om soms een stapje harder te zetten, door bijvoorbeeld een extra dienst aan te nemen op een vrije dag.”

Werken in de zorg

Wil jij ook werken in de zorg en net zoveel voldoening en waardering uit je werk halen als Murat? Neem dan een kijkje bij onze openstaande vacatures of neem contact met ons op. Wie weet zien we je snel!