Leven met epilepsie? Dat heeft een enorm impact op je dagelijkse leven. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde SEIN zet zich daarom in voor de speciale zorg, begeleiding en behandeling van epilepsie (en, zoals de naam al doet vermoeden, slaapgeneeskunde). En natuurlijk ook het onderzoek dat daarvoor nodig is.  

“Cliënten met moeilijk instelbare epilepsie hebben dit vaak in combinatie met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Maar door hun epilepsie kunnen zij niet altijd terecht in reguliere zorginstellingen. Daarom beschikken wij over verschillende langdurige zorglocaties verspreid door heel Nederland. Ook hebben we een aantal poliklinieken waar we onderzoek doen naar epilepsie en diagnoses stellen”, vertelt Marcella Gommans. Zij werkt als leidinggevende bij Fonteinkruid, één van de zorglocaties van SEIN waar wij sinds vorige zomer mee samenwerken.  

Benieuwd naar deze samenwerking? En naar het bijzondere werk van SEIN? Marcella vertelt er alles over in dit interview. 

Een leven met epilepsie

Als zorgprofessional heb je misschien wel eens te maken gehad met een cliënt met epilepsie, een hersenaandoening waardoor iemand regelmatig aanvallen krijgt. Tijdens zo’n aanval heeft een cliënt geen controle over zijn of haar bewegingen en kunnen er daardoor verwondingen optreden. Daarnaast hebben ze vaak medicatie nodig om uit een aanval te ontwaken, wat betekent dat sommige patiënten niet op zichzelf kunnen wonen.  

Een woonplek voor iedereen

Epilepsie is een gecompliceerde aandoening. Zó gecompliceerd, dat deze epilepsiepatiënten niet zomaar overal terechtkunnen met hun zorgvraag. “Bij reguliere zorginstellingen ontbreekt vaak de specifieke kennis en ervaring die hiervoor nodig is. Maar óók deze doelgroep heeft zorg op maat nodig. Daarvoor zetten wij ons in. 

De mensen die bij ons wonen, hoeven hier niet meer weg. Iedereen die in aanmerking komt voor onze woonzorg is welkom – of je nou tien of tachtig jaar oud bent. Maar we zorgen er wel zoveel mogelijk voor dat cliënten op een afdeling wonen die bij hen past. Vaak betekent dit dat zij wonen met andere cliënten uit eenzelfde leeftijdscategorie en met eenzelfde zorgvraag. Zo centraliseren we de zorg én vinden zij gemakkelijk sociale aansluiting.”  

Samenwerking met ToCare 

Marcella werkt op de locatie Fonteinkruid in Zwolle, waar ze dagelijks het team aan zorgprofessionals aanstuurt en zich bezighoudt met het personeelsbeleid. In haar zoektocht naar dé oplossing voor het personeelstekort stuitte ze op onze organisatie.  

“Ik hoorde al veel goede verhalen over ToCare maar tot voorkort hadden we genoeg aan onze eigen zorgkrachten. Toch ontstonden er in de zomer van 2022 wat gaten in het rooster die we intern niet meer konden oplossen. Op dat moment zocht ik contact met ToCare. Samen kwamen we tot een goede samenwerking, waarmee ik nog steeds heel blij ben.”  

Speciale tak van sport

Maar zorg verlenen aan een doelgroep met epilepsie, dat is wel een speciale tak van sport. Al helemaal wanneer dit gecombineerd wordt met een andere lichamelijke of verstandelijke beperking. “De meeste zorgprofessionals leren tijdens hun opleiding wel over epilepsie, maar dat blijft vaak vrij oppervlakkig. Pas wanneer je vaker met deze doelgroep werkt, leer je de aandoening pas écht kennen. Als expertisecentrum doen we veel onderzoek naar epilepsie en doen we ook veel kennis op. En die kennis delen we graag met onze werknemers.  

We organiseren dan ook geregeld cursussen voor onze zorgprofessionals en al onze nieuwe medewerkers doorlopen een scholingsprogramma. Aan dat programma mogen ook de zzp’ers van ToCare deelnemen, wanneer zij structureel bij ons worden ingezet. Zo krijgen zij de kans zichzelf verder te ontwikkelen én zijn onze cliënten verzekerd van de beste zorg.” 

Ook gebruikmaken van onze zorgtoppers

Wil jij ook verzekerd zijn van de beste zorg voor jouw cliënten of patiënten? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag meer over onze organisatie en onze zzp’ers.