Technologie kan de zorg beter en aantrekkelijker maken, daar is zorgorganisatie Siza het levende bewijs van. Al tientallen jaren zet zij zich in voor een grotere zelfstandigheid voor mensen met een beperking. Hoe zij dit doen en wat de rol van technologie hierin is? Dat vroegen we aan Programmaleider Domotica en Technologie Jos Geesken!

Zo kan het ook!

Siza is een klant van ToCare en biedt ondersteuning en zorg aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking en aan mensen met autisme of niet-aangeboren hersenletsel. Jos: “Siza kenmerkt zich door innovaties die mensen uitdagen om hun zelfstandigheid te vergroten. Zo ontwikkelden we bijvoorbeeld technologie waarmee mensen met een spierziekte en beperkte handfunctie met hun hoofd toch de televisie kunnen bedienen.

Wij geloven sterk dat technologie het leven van deze mensen kan verbeteren. Zolang het maar mét hen wordt ontwikkeld in plaats van alleen vóór hen. Zo zorgen we ervoor dat de innovaties precies aansluiten bij wat zij nodig hebben. En dit doen we inmiddels met 2500 medewerkers voor ruim 3500 mensen vanaf 150 verschillende locaties in Gelderland en Midden-Brabant!”

Ouderen zolang mogelijk zelfstandig in het Huis van de Toekomst

Jos is inmiddels vijf jaar onderdeel van Siza en voor die tijd werkte hij onder meer als ICT-specialist in de ouderenzorg. Jos: “In 2014 creëerde ik samen met collega’s het Huis van de Toekomst, zodat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. We ontwikkelden handige technologie die patronen en opmerkelijk gedrag herkent en een signaal aan medewerkers afgeeft. Zo signaleerden we bijvoorbeeld dat het gedrag van sommige ouderen binnen twee maanden veranderde. Een interessante ervaring!

Ik ben altijd in de ICT-wereld actief geweest en kwam als Consultant in de zorgwereld terecht. Na een aantal mooie opdrachten kreeg ik steeds meer verbinding met de zorg. Het mooie hieraan vind ik dat je echt waarde kunt toevoegen aan iemands leven. Dus toen ik als Programmaleider Domotica en Technologie aan de slag mocht bij Siza, hoefde ik daar niet lang over na te denken.”

Het Dorp

Bijna zestig jaar geleden bouwde Siza Het Dorp: de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. Dit was mogelijk dankzij de eerste grote televisie-inzamelingsactie in onze landelijke geschiedenis die ongeveer 22 miljoen gulden ophaalde. Jos: “Dit was natuurlijk baanbrekend voor mensen met een beperking. Alles wat je je kunt voorstellen bij een dorp was er: van winkels en een postkantoor tot een bakkerij en een huisarts.

Tegenwoordig zijn deze voorzieningen zelfs ook toegankelijk voor omwonenden: leuk voor de bewoners die deze bezoeken óf er werken als dagbesteding. Zo produceerden zij in de bakkerij een gezonde energiereep voor olympische sporters in samenwerking met Sportcentrum Papendal. Een indrukwekkend project waarbij de bewoners daadwerkelijk bijdragen aan de maatschappij. We helpen hen zo zelfstandig mogelijk te leven door kleine en grote dromen waar te maken. En door te denken in mogelijkheden en samen grenzen te verleggen.”

Veilige en op maat gemaakte technologie

Bewoners in Het Dorp worden betrokken bij het volledige ontwikkelingsproces van elke technologieoplossing. Jos: “Ze krijgen alle ruimte om te leren, te trainen en grenzen te verleggen voor een zo zelfstandig mogelijk leven. Daarnaast onderzoeken we samen met Academy Het Dorp continu of de technologie doet wat het moet doen en of het aansluit bij de behoeften. De veiligheid van de bewoners staat hierin altijd voorop.

Zo gebruiken we een privacyproof zender die de exacte locatie van de bewoner doorgeeft. Dit gebruiken we enerzijds om bewoners toegang te geven tot het gebouw. En dat gebeurt overigens helemaal op maat: Wil de één dat de deur automatisch opengaat? Prima. Wil de ander liever de regie in eigen handen houden? Dan regelen we dat die bewoner bijvoorbeeld eerst zelf op een knop moet drukken of een bepaalde functie moet activeren. Anderzijds gebruiken we de zender voor alarmering. Medewerkers weten hierdoor exact waar de bewoner zich bevindt en kunnen er in geval van nood snel bij zijn.”

Academy Het Dorp

Technologie moet het leven met een beperking comfortabeler, leuker en vrijer maken. Jos: “In Academy Het Dorp werken bewoners, medewerkers en producenten/partners samen aan de slimme inzet van technologie. We werken dus niet met leveranciers, maar met partners. Hiermee maken we de verbinding tussen gebruikers en ontwikkelaars van oplossingen, dat vind ik het leukste om te doen. Oplossingen en producten toetsen we altijd op basis van wetenschappelijk onderzoek samen met Academy Het Dorp. Zodoende is aangetoond of een product werkt en op basis van welk onderzoek dit aangetoond kan worden. Dit is van meerwaarde voor Siza, maar zeker ook voor de producenten.

Daarnaast proberen we belemmeringen weg te nemen, zoals onlogische wet- en regelgeving. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat iemand een op maat gemaakte rolstoel moet inleveren, enkel omdat het verzekeringspotje opschuift. Dit is natuurlijk erg onlogisch, het is tenslotte op maat gemaakt. Daarom proberen we ook invloed uit te oefenen op de samenwerking tussen verschillende instanties en zo het leven van mensen met een beperking iets makkelijker te maken.”

Technologie in de zorg

Siza gelooft dat de mens én de langdurige zorg technologie nodig heeft. Jos: “Technologie in de zorg wordt gelukkig steeds meer geaccepteerd. Steeds meer zorgmedewerkers begrijpen dat innovatie het werk niet overneemt maar juist fijner en leuker maakt. Het is wel belangrijk dat het veranderproces doordacht en soepel verloopt. Een duidelijke rolverdeling, heldere communicatie en continue betrokkenheid zijn hierbij zeer belangrijk.

Daarnaast moeten zorgorganisaties het technisch ook voor elkaar kunnen krijgen, de hele ICT-omgeving moet worden aangepast. Internet of things moet bijvoorbeeld geïntegreerd worden zodat met de aanwezige kantoorautomatisering apparaten met elkaar kunnen communiceren. Dit heeft natuurlijk een flinke impact op de volledige bedrijfsvoering. Toch heb ik vertrouwen dat de veranderbereidheid van zorgorganisaties steeds groter wordt. Mijn advies? Niet bang zijn of blijven hangen in gewoontes, maar samen met bewoners en partners kansen pakken en het einddoel altijd voor ogen houden: de beste zorg voor elke cliënt!”

Al een aantal jaar werken de zorgprofessionals van ToCare met veel plezier op verschillende locaties van Siza, waaronder Het Dorp. Wil jij ook ervaring opdoen binnen verschillende zorgorganisaties en je eigen uren indelen? Bekijk dan snel onze vacatures!