‘Arbeidsmarkt zorg en welzijn bereikt alarmfase rood’: de kop van een nieuwsbericht van de Nederlandse vakbond FNV. Ondanks nieuw regeringsbeleid blijft het tekort aan zorgmedewerkers onverminderd hoog. In 2032 wordt zelfs een tekort verwacht van bijna 170.000 medewerkers, ten opzichte van 46.400 in 2023. Dus met goede hoop en een flinke dosis geduld red je het als zorgorganisatie niet meer. En traditionele werving? Dat is tegenwoordig ook niet genoeg. Het tekort aan zorgmedewerkers is – en blijft – een actueel thema.
Maar een té krappe arbeidsmarkt? Daarin gelooft Walter Gietman niet. Als talentspecialist heeft hij namelijk de oplossing om alsnog geschikte mensen te vinden. Op dit gebied werken wij zelfs al een aantal jaar met hem samen. Hoog tijd om hierover meer te vertellen!
Oplossing personeelstekort
Het tekort aan gekwalificeerde mensen is een groeiend probleem in de zorg. Maar Walter is ervan overtuigd – en wij overigens ook – dat er wél voldoende aanbod is. Want zit heel werkend Nederland wel op de juiste plek? Waarschijnlijk niet. Tegelijkertijd waren in het eerste kwartaal van 2023 357.000 mensen werkloos.
Dus Walters advies richting zorgorganisaties? Zorg dat je gemotiveerde mensen op de juiste plek krijgt én ze vervolgens vasthoudt. Hoe? Door je te focussen op zij-instromers en duurzame inzetbaarheid: “De zorgsector is geneigd om te blijven hangen in traditionele werving en selectie.
Alleen er zijn te weinig mensen beschikbaar die voldoen aan een afgerond kwalificatieprofiel.
Het is daarom zaak om niet alleen te kijken naar de zorgprofessionals die hun diploma al hebben, maar ook naar mensen die gedreven zijn om hun diploma’s te halen. Als je juist deze gemotiveerde groep goed begeleidt richting een diploma, dan is het echt een win-win-situatie.”
Zij-instromerstraject
Walter ondersteunt ToCare – en de zorgorganisaties waarvoor wij werken – bij het vinden van mensen die beschikken over de juiste motivatie en skills om succesvol in de zorg te werken. Denk hierbij aan mensen die in hun privéomgeving al mantelzorger zijn, die ooit stageliepen in de zorg en toch een andere richting kozen of die pas op latere leeftijd de passie voor zorg bij zichzelf ontdekten. Het kan iedereen zijn.
“Daarom biedt ToCare een zij-instromerstraject voor zorginstellingen die aan de slag willen met deze doelgroep, maar onvoldoende tijd of kennis hebben om een dergelijk proces te verzorgen. Wij nemen de selectie, opleiding én begeleiding uit handen. De opdrachtgever wordt compleet ontzorgd.
ToCare neemt de zij-instromer gedurende het opleidingstraject in dienst en de zorgorganisatie biedt een werkplek met een 1e aanspreekpunt voor zowel ToCare, de opleider als de zij-instromer. Al werkend in de dagelijkse praktijk wordt de zij-instromer gekwalificeerd. Hierbij wordt de ervaring, kennis en vaardigheden omgezet in studiepunten die uiteindelijk resulteren in een wettelijk erkende kwalificatie.”
Opleiding op maat
Walter is al lang actief in de leer-werk-branche, dus hij kent vrijwel elke opleidingsinstantie met de daarbij horende leerwegen in Nederland. Hierdoor is hij goed in staat om continu een brug te slaan tussen de vraag naar en het aanbod van gekwalificeerd personeel. Hij is ervan overtuigd dat voor iedere vraag een maatwerkoplossing beschikbaar is. Als je maar de weg weet in de mogelijkheden die er zijn en bereid bent om te geloven dat alles in de praktijk te leren valt.
Ook kunnen de cursussen binnen de ToCare Academie onderdeel zijn van het zij-instromerstraject. “Door een opleiding op maat brengen we zij-instromers zo snel mogelijk op het gewenste niveau. Het blijft continu een interactie van welke eisen kan ik als werkgever stellen, wat is het beschikbare, gemotiveerde aanbod en hoe snel kan een opleider acteren om de te verrichten werkzaamheden om te zetten in een wettelijke erkende kwalificatie?”
Direct van start
Dit is overigens niet gebruikelijk. “Vaak komen zij-instromers bij een traditionele opleider terecht, waar ze lang moeten wachten tot een bepaald traject start. Maar wij hebben opleiders in ons netwerk die diverse keren per jaar starten en kunnen mensen laten instromen via een carrousel-model, gebaseerd op thema’s.
Uiteraard kunnen zorgorganisaties ook eigen gevonden zij-instromers laten deelnemen. Bij voldoende deelnemers, kunnen wij op ieder gewenst moment incompany starten. Maar bij individuele instroom wordt er minimaal per kwartaal gestart met een zij-instroomtraject. In gezamenlijkheid met de zorgorganisatie en de opleider kan ToCare ook starten met een gerichte wervingscampagne. Het resultaat van dit alles is dat de juiste doelgroep direct wordt aangesproken. Gemiddeld brengen we iemand al in 18 maanden op niveau 2, 3 of 4.”
Duurzame inzetbaarheid
“Het is belangrijk dat je als zorgorganisatie denkt in oplossingen – niet in problemen. Samen bekijken we wat je écht nodig hebt en wat beschikbaar is. Aan mij de taak om dit bij elkaar te brengen. Is dit vervolgens gelukt en werd een zij-instromer jouw nieuwe collega? Dan is het zaak dat je hem of haar binnenhoudt. Net als je overige medewerkers trouwens.
Zet daarom niet alleen in op zij-instromers, maar focus je ook op duurzame inzetbaarheid. Zorg dat je je werkgeversrol correct vervult. ToCare is bijvoorbeeld lid van NBBU, waardoor zij gebruik kan maken van instrumenten zoals productenvergoedingen. Voor het eigen personeel zijn er ook talloze mogelijkheden bij onder andere de O&O-fondsen. Daarnaast kunnen medewerkers zichzelf ontwikkelen via de ToCare Academie. Ook dit bevordert de binding met je bedrijf. Zo zijn er nog tal van mogelijkheden, waarover ik zorgorganisaties graag adviseer.”
Denk in mogelijkheden
Tot slot legt Walter uit dat er zoveel mogelijk is op het gebied van werving in de zorg: “Ik ben ervan overtuigd dat die arbeidskrapte er niet hoeft te zijn. Als je werving maar op een slimme en creatieve manier aanpakt. En je moet op de hoogte zijn van de opleidingsinfrastructuur in Nederland en alle bijbehorende middelen, zoals O&O-fondsen en subsidies.
Daarom is het belangrijk dat zorgorganisaties ondersteund worden bij hoe ze dit moeten aanpakken. Die rol vervul ik graag samen met ToCare. Laten we die beroemde speld in een hooiberg loslaten en kijken naar wat wél mogelijk is!”
Zij-instromer vinden of worden?
Wil jij als zorgorganisatie aan de slag met zij-instromers óf wil jij je laten omscholen naar de zorg? Neem dan zeker contact met ons op!